Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не сме застрашени от Зика. Сега е сезонът на ентеровирусите

 Ентеровирусите са летни вируси, от които има към 130 разновидности.  Освен това имат най-голямата изменчивост позната в природата – всеки размножителен  цикъл на тези клетки води до една мутация. Изменчивостта им е уникална, поради което имат някои особености. Един и същ вирус може да причини различни клинични картини, което е изключително коварно, коментира за Радио Пловдив  един от най-големите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов. 

По думите му 70% от заразените дори нямат прояви и заради това те са главният източник за разпространяване на инфекцията. Друга особеност е необичайно високата  заразност – ако някой в семейството е заразен, може да се счита, че всички в семейството са заразени.

 Най-често децата са поразени от различни видове ентеровируси, но и възрастните също боледуват. Нежелани усложнения от лятната инфекция могат да бъдат  асептичният менингит, както и поражения на сърцето.  Ентеровирусите могат да са причина дори за възникване на диабет, обясни академик Ангел Гълъбов.

Предаването им от човек на човек става по контактен път и по рядко по въздушно-капков път. Най-вероятните места за среща с вирусите са курортните селища и изобщо местата с много събрани хора на едно място, където се ползва обща кухня, а санитарните изисквания са занижени или продуктите не се съхраняват правилно при високите температури.

Симптомите при стомашно-чревните инфекции са диария, повръщане, вдигане на висока температура. Тези симптоми могат да бъдат припознати и в много други заболявания. Важна е точната диагностика и навременната консултация със специалист, за да няма усложнения, особено при малките деца,припомня академик Гълъбов. 

Според него у нас  в момента няма опасност от вируса Зика. Академикът припомни, че той е опасен преди всичко за бременните жени. Самото заразяване става след ухапването от специфичен комар, който носи също жълта треска  и живее в тропиците. И е смукал кръв от заразен човек. 

Относно олимпиадата в Бразилия, където е най-разпространено заболяването и опасенията, че вирусът може да се разпространи още повече със спортистите, ученият добави „Засега все още няма опасност за жителите на България. Спортистите могат да донесат вируса, но след  това вирусът  трябва да се предаде чрез  комари , защото това не е заболяване, което се предава от човек на човек "

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51