Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаирът не е най-болният въпрос на Пловдив

Георги Търновалийски
Снимка: БГНЕС

След края на  парламентарния сезон с пловдивския депутат от БСП Георги Търновалийски коментираме предстоящите номинации на левицата за  президент и актуалната  тема за града - прехвърлените от държавата  безвъзмездно на общините Пловдив и Варна  акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, както и реакцията на Общинския съвет със свиканата извънредна сесия  утре.

Радио Пловдив: След събора на Бузлуджа – какво се случва в лявото? Да поговорим  за обединението и одобрението на лявото пространство преди официалната  Ви номинацията за президент .

Георги Търновалийски: Да, парламентарният сезон приключи, но политическият не, напротив, предстоят важни избори. Вляво продължават преговорите, които започнаха в лявото пространство. През тази седмица ще започне вторият кръг от преговори с политическите сили вляво и център. Ние ще продължим по този път, който начертахме да търсим обща лява кандидатура и обединение широко вляво – ляво-център. Смятам, че това е правилният път. Това поискаха и нашите членове на проведеното допитване – ще търсим силна лява кандидатура. 

Радио Пловдив: Днес в печатните издания се споменава генерал Румен Радев като една от възможните номинации за президент на БСП, въпреки че пък се цитира АБВ, които не са  съгласни с тази кандидатура. Доколко това предложение е факт?

Георги Търновалийски:  Аз не мога да кажа, аз също го чувам от медиите. Дори не знам дали е възможна или обсъждана кандидатура, най-вероятно са обсъждани кандидатури, но има номинации, които са направени от нашите членове, от конференциите и ние обсъждаме тях. Една кандидатура, която е извън политическите, такива, които са издигани, защото генерал Радев, не е сред тях, също е възможно, защото хората искат силна лява кандидатура, която да обединява. Не мога да коментирам, защото не съм наясно, това само от медиите го чувам.

Радио Пловдив: Отново в медиите изтече информацията, че пловдивските социалисти държат много на една кандидатура, свързана с доц. Илия Баташки – едно от емблематичните лица на БСП, въпреки че през последните години не го чуваме да се изявява в политиката.

Георги Търновалийски: Доц. Илия Баташки е един от многото, които са номинирани от членовете в Пловдив, но не знам какво означава за вас „държат много”, има много кандидатури, най-много номинации в Пловдив имат г-жа Корнелия Нинова и Георги Гергов.

Радио Пловдив: За да завършим с тази тема, на 14 август ли ще бъде обявено официално вече кандидатурата?

Георги Търновалийски: Това обеща председателката Нинова. В крайна сметка нямаме законен или по правила период или дата. Ако през тази седмица приключат тези преговори и наистина се достигне до обединение на първо място и до обща кандидатура тя ще бъде обявена, защото нашите членове очакват това и колкото по-рано имаме тази кандидатура толкова по-добре ще направим една по-добра кампания. 

Радио Пловдив: Необичайно като че ли за тези президентски избори, този старт на тази надпревара се забавя, не се обявяват кандидатите не само от БСП, но и ГЕРБ, и реформаторите. Имаме една явно заявена досега кандидатура на Красимир Каракачанов, тя стана ясна в петък. Как си го обяснявате? Не сте от вчера в политиката. И други президентски избори сме имали, но като че ли никога не е било такова мълчане.

Георги Търновалийски: Аз смятам, че когато водещи политически сили, управляващите  не обявяват това е нормално. Аз смятам, че това беше първо заявено от ГЕРБ – те казаха „ние имаме нашата двойка, но няма да я обявим”. Докато ние нямаме нашата двойка ясна – знаете, че минахме през един процес на допитване, сега правим преговори докато политическа партия ГЕРБ ясно и категорично заявиха, че те ще участват самостоятелно на изборите, имат своята кандидатура, не я обявяват – за мен това е неразбираемо. Докато при нас, вляво е ясно защо не я обявяваме, тъй като все още не е ясно какъв ще бъде форматът, в който ще участваме на избори и този формат трябва да уточни и кандидат-президентската двойка. Така че при нас е разбираемо – да, много закъсняваме и трябваше на Бузлуджа и винаги е било да бъдем с кандидат-президентската двойка, но не успяхме. Времето беше кратко, знаете, при нас мина конгрес, смяна на ръководството, смяна на председател, това са факторите, които повлияха при нас.  Докато за мене  наистина при политическа партия ГЕРБ не ми е ясно защо е това криене.

Радио Пловдив: Ясна е вече датата на изборите. Ще стигне ли времето за кампания, за агитация, виждаме колко дълго се провежда една такава кампания в САЩ, свързана с избор на държавен глава?

Георги Търновалийски: Законовите правила и процедури са различни в България и Америка. Вие знаете, че официалната кампания в крайна сметка е един месец. Проблемът при нас е ако се издигнат кандидатури, които не са толкова познати от обществото, защото освен членовете, симпатизантите, ние ще търсим широка подкрепа вляво – в ляво – ляво-център не само на политически активните широка подкрепа за нашата кандидатура, за да можем да стигнем до победа, това  е целта на всеки един избор. Това ще бъде един от факторите, който ще влияе върху определянето на кандидат президентската двойка. Кратко е времето. Ясно е, че трябва да бъде позната, доказана личност в оспорваната прадпревара за „Дондуков” 1.

Радио Пловдив: Ще има извънредна сесия утре и там  ябълката на раздора  ще бъдат  акциите на Международния пловдивски панаир, които безвъзмездно държавата преотстъпи на Пловдив, заедно с малко повече акции на Варна.Като че ли общинският съвет не желае да приеме тези акции. Утре ще има сигурно и горещ дебат и ще се вземе решение от страна на общинските съветници. Вие имате ли позиция, имате ли обяснение защо държавата прехвърля своите акции на Пловдив ?

Георги Търновалийски: Аз не мога да имам обяснение защо държавата прехвърля. Това си е решение на Министерския съвет и в крайна сметка народът е казал „Насила можеш да вземеш, но не можеш дадеш”, също не разбирам каква е тази драма – дали акциите ще бъдат държавни или общински. Аз смятам, че това са предварителни договорки и разбирателство между местната и централната власт.  Още повече, че тук няма разлика и едната, и другата страна са от управляващите са от един политически кръг, една политическа сила и не смятам, че това става без да става ясно на управляващите и във Варна, и в Пловдив. Така че към тях трябва да обърнете и да ги попитате. Ако те не знаят, тогава това е проблем.

Аз смятам, че много по-важни неща на една сесия трябва да бъдат гледани, а не това, което ще получи Пловдив, а това, което губи Пловдив. И аз винаги съм държал на това и съм казвал, че трябва да има извънредна сесия, за да се види какво става например с пловдивския транспортен проект, където вероятността да връщаме едни 40 млн лева е много голяма. И това е малката беда. А голямата беда е това, че пловдивчани не получават тази услуга, която трябваше да получат от реализацията на този проект. Този проект вместо да помага той само създава проблеми.

Радио Пловдив: Пловдивският панаир е тема, която интересува пловдивчани, още повече, че тя се свързва с лидера БСП в областта Георги Гергов като мажоритарен собственик на панаира и затова интересът на гражданите е голям към тази тема и затова ви питам за вашето мнение.

Георги Търновалийски: Казвате Георги Гергов е мажоритарен собственик на панаира. Какъв е проблемът, за какво са на Георги Гергов акциите и какво значение има за него дали ще са държавни или общински? В крайна сметка той е мажоритарен  собственик и решенията знаете как се вземат по закон в този случай. Това няма нищо общо с Георги Гергов. Някой се опитва отново да създава напрежение и да политизира това решение и да създава напрежение.

Радио Пловдив: Благодаря ви затова участие в утринната програма на Радио Пловдив. Чухте пловдивският депутат от БСП Георги Търновалийски.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51