Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отказа 20% дял в Панаира, би взел 49%

| обновено на 02.08.16 в 15:12

Пловдивските съветници решиха да не приемат дарените от държавата малко над 20 процента акции от панаира  и  отказаха да одобрят текста на договора с  Министерски съвет. 

Това стана след като  първоначалното предложение на зам.- кмета Розалин Петков за приемане на акциите,  бе променено и на практика преобърнато с постъпило ново предложение от Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив".

Тя обяви, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града и предложи да не се дава съгласие за придобиване на акциите на Панаира, да не се подписва такъв договор, а Министерски съвет да преразгледа решението си за безвъзмездното прехвърляне на акции на  Пловдив  Варна. Според нея могат да се инициират законови промени, с които да се въведе блокираща квота.

Новото предложение бе подкрепено с 40 гласа „за“ от всички политически групи. Групата на БСП не участва в гласуването

Община Пловдив би била съгласна да приеме дял, ако имаме решение на Министерски съвет за прехвърлянето на 49 % от акциите на панаира, заяви пред журналисти кметът Иван Тотев

По думите му Общината не иска да влиза в такова партньорство във вида, предложен с  решението на Министерски съвет и  това не означава, че общината се отказва от акции, но в случая няма логическо обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивски панаир.

За нас е важно да има Пловдивски панаир, а не е толкова важно дали ще бъде държавен или собственост на този или онзи, ако имаме едно работещо предприятие в Пловдив, коментира кметът. 

Казусът се гледа на заседание на Общинския съвет след като миналата сряда МС реши да разпредели  49% държавен дял в Международен панаир Пловдив между общините Пловдив  и Варна. Делът за Варна е 29%. Собственик на мажоритарния пакет акции е Георги Гергов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Пожар до вилната зона на Отец Паисиево, гори над Карлово и Стрелча

Пожар в сухи треви и горски площи в района на вилна зона гасят пожарникари в село Отец Паисиево. Хората са евакуирани, след като няколко вили са пламнали. Вятърът е много силен и пречи на огнеборците. Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква булдозер да направи просеки.  "Има силен вятър,..

публикувано на 16.07.24 в 14:05

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50