"Градът на птиците" край Юнаците крие най-старото злато в Европа

В България и на Балканите са корените на днешната цивилизация. 

Поредното доказателство идва от „Града на птиците“ край пазадржишкото село Юнаците. 

Животът там е започнал поне 200 години преди древното халколитно селище край Варна. Могилата край село Юнаците пази останки на повече от 8000 години, а жителите на този най-древен град в Европа са поставяли в центъра на своя култ птиците. Над 4000 са били обитателите на древния Протоград, разположен върху 120 декара.

Какви са последните находки от това култово за цяла Европа място? – разказва доц. Явор Бояджиев, който вече 16-та година ръководи разкопките край Юнаците.


Още от категорията

Данъчни облекчения и нови зали в Европейския град на спорта

Строителство на две нови спортни зали, повече от 150 събития и данъчни облечения за семейства, чиито деца спортуват предвижда община Пазарджик за следващата година, когато градът е „Европейски град на спорта“ . Асоциацията на европейските градове и столици на спорта в Европарламента ни отличи заради усилията на през последните години,..

обновено на 16.12.19 в 12:03

На пазара на месо фермерските пазари са дискриминирани

Организаторите на фермерските пазари поискаха от Българската агенция по безопасност на храните да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси. Тя беше спряна през лятото, за да се ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете.  Изразяваме несъгласие с тази заповед,  защото тя е неоснователна. Всички производители,..

публикувано на 16.12.19 в 11:13

Тежки кредитни линии се взимат само с добре написано домашно

Община Пловдив прави заявка на нови вид бюджетна политика с по- голяма експозиция на дълговото финансиране, коментира икономистът и председател на "Тракия Тех" Георги Стоев по повод намерението за усвояване на кредитна линия от 120 млн. лева, оповестено миналата седмица. По думите му няма технически начин тези средства да се привлекат като дълг в една..

публикувано на 16.12.19 в 10:53

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03