Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си пазим границата !

Смятам, че предложението на ВМРО да се затвори границата ни с Турция е закъсняло. На всички е ясно, че тя пропуска хора, голяма част от които нямат документи и на практика властите не знаят какви хора влизат в страната ни. Това заяви пред Радио Пловдив проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

Никой няма да възрази, ако спазваме българските закони и добре си пазим границата. Ето, Турция има разположени по границите си цели военни съединения с хеликоптери и танкове, посочи Радулов. 

 В крайна сметка така изразените  проблеми в крайна сметка не са нещо ново. И аз мисля, че това, което ВМРО, по-скоро неговият ръководител Краси Каракачанов изисква, е нещо, което отдавна трябваше да се свърши. Призивът да се затвори границата явно е необходим, защото по всичко си личи, че границата е пропусклива. Въпреки многото закани, обяснения, водене на чужденци покрай някой от фрагментите на т. н. съоръжение, всеки път, когато се извърши една сериозна акция в центъра на столицата се ловят голямо количество нелегални емигранти и това показва всъщност, че по един или друг начин границата пропуска сериозно.

Той приветства командироването на военнослужещи, които да помагат в охраната на българо-турската граница. Да се увеличи съставът на Гранична полиция и да се работи по професионализма й. Държавата, ако иска, може да се справи с нелегалните мигранти, категоричен бе специалистът.

По думите на проф. Радулов, не бива да се допускат хора без документи да навлизат във вътрешността на страната, защото не е ясно какви са те, а това е безотговорно към нашите граждани. Има много данни, че трафикантите убеждават мигрантите да унищожават документите си, а така могат да навлязат не само в България, а и в целия ЕС потенциално опасни елементи. Те трябва да пребивават в лагери, където да се установи със сигурност самоличността им, заяви експертът по национална сигурност. 

Радио Пловдив: Доколко може да се разчита на обявената от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова на 60-те полски гранични офицери по линията на Фронтекс – това е европейската гранична служба - Фронтекс, България е поискала помощта точно заради засилване на мигрантската вълна и те щели да пазят границата ни с Турция?

Николай Радулов: 60 души ако са специалисти може да доведат до някакъв ефект по две причини: първо, да споделят опита си, тъй като на границата продължават да патрулират полицаи, които са  командировани и които не са квалифицирани за този тип специализирана полицейска работа. Но иначе въпросът е свързан и с друго нещо -  наличието на външни хора би попречило на проявите на корупция. Вие виждате, че за три – четири дни са заловени две полицейски групи, които или сами са организирали канали за трансфер не мигранти или покровителстват такива.  Така че от това има смисъл. Но аз си мисля, че подходът за решаване на нещата по външните европейски граници би трябвало да се изгради общоевропейска специализирана структура, на базата може би на Фронтекс, това се работи в момента в Европейската комисия тази структура да има собствени сили, които да пазят външните граници.

Най-важното е, че границата трябва да се пази така, както закона го изисква. Държавата не спазва ли собствените си закони, не може да очаква от гражданите да ги спазват.

Според проф. Радулов Турция изнудва ЕС с коза "бежанска вълна" и явно насочва мигранти към границата с България. Показателно е, че докато властта в Турция се занимаваше с опита за преврат, незначителен брой хора "напираха" да влязат в ЕС, коментира той. 

Цялото интервю с проф.  Николай Радулов е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18