Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската есен няма да е скучна!

| обновено на 04.08.16 в 12:12

Дотолкова,  доколкото генерал Радев не е партиец, не е познат в обществото като червен деятел, най-общо казано, и в този смисъл предизвиква интереса на публиката, но всичко неизвестно предизвиква интерес, коментира обговаряната в последните дни канадидатура   на генерал майор Румен Радев като лява кандидатура, пиар експерта Арман Бабикян. 

 Бабикян определи  като от квартално естество репликата на  Бойко Борисов, че  ген. Радев гое излъгал с оставката си, заявявайки, че няма политически амбиции. Честно казано не разбрах в какво някой е излъгал някого, дотолкова доколкото генерал Радев, а и останалите генерали от въоръжените ни сили не се намират в някаква клетвена обвързаност с министър-председателя, която да предизвиква лични частни отношения, предизвикващи лъжа, истина и т. н. Това са някакви понятия от квартално естество.

 Всеки български гражданин, който не е лишен от права има право да се кандидатира, но в случая с военните е малко по-сложно, защото те трябва да напуснат армията. Това направи и генерал Радев. Доколкото знам си е подал рапорта за пенсиониране. Аз не виждам нищо укоримо в това един генерал да има политически амбиции, както и един редник. В края на краищата нали знаете, че има маршалски жезъл в раницата на всеки редник, а пък какво ли  остава за раницата на един генерал? Все пак да не забравяме, че от Пловдив беше генерал Кююрджиев или се заблуждавам? Изглежда нямаше нищо укоримо, защото е от ГЕРБ. Адмирал Пламен Манушев от Варна? Нямам спомен някой да го е укорявал, може би защото също беше от ГЕРБ. А за генерал Борисов да не говорим. Изглежда не е укоримо да си генерал и да си от ГЕРБ.

Аз не се наемам да коментирам доколко една кандидатура като генерал Радев би могла да се окаже обединителна, защото обединението е един дълъг процес. Той не засяга само президентските избори, засяга цял цикъл от взаимоотношения, които трябва да бъдат положени на принципна основа. Засега аз поне такова нещо не виждам или поне ми е трудно да провидя подобно нещо в поведение на партия като АБВ, която до преди няколко месеца е била с Борисов, днес е на преговори с БСП, знам ли утре с кого могат да бъдат. Затова не бързам с някакви изводи, може и да греша, защото пък вижте колко години се проточи обединението вдясно, колко хора бабуваха на това обединение и вижте с какви мъки...

Има ли според Бабикян обединителна кандидатурта в лявото пространство  ? На мен засега ми е трудно да видя друга възможност,  дотолкова, доколкото лидерските предложения и от едната, и от другата страна, независимо дали се казват Нинова, или Първанов, или Калфин не са обединителни кандидатури заради много натрупвания. Доколкото Татяна Дончева има електорално значение, това е доста спорен въпрос, разбира се, мисля, че по-скоро трябва да очакваме нейна подкрепа за евентуален балотаж, тъй като г-жа Дончева има желание не за президентски пост, а по-скоро си използва  тези избори за рекламна кампания за себе си и за партията.

За варинта ГЕРБ и БСП с един кандидат:  Бъдеща президентска двойка с обединените усилия на БСП и ГЕРБ ми прилича по-скоро на спекулация. Ако има перспектива  между БСП и ГЕРБ, тя е по-скоро за парламентарните избори, т. е. за съставяне на кабинет след парламентарни избори. В една такава посока би работил  Първанов.

А за възможната кандидатура на ГЕРБ:  възможната кандидатура на ГЕРБ  е  въпрос на лично желание от Борисов, който си спечели време, за да прецени дали продължават да му се стои на премиерския пост, дали иска да продължи да експлоатира изпълнителната власт или е дошъл моментът за безопасно и щадящо оттегляне от другата страна на „Дондуков” за него самия. Тук няма корпоративни аргументи, става въпрос за лични прищевки. Но там – в ГЕРБ, като силна ръка в тази структура бива провиждан само един човек – може да наредите десет генерали до него, но за силна ръка в ГЕРБ се приема единствено Бойко Борисов.

Бабикян коментира  и   реформаторите: Кандидатурата на РБ се превръща по-скоро в договор, който се превръща  в в договор за развод. Въпросът стои така: Кой ще изтегли късата сламка, за да може да бъде виновен след изборите и проведе разговора : аз не съм виновен, вие съсипахте всичко. Довиждане.

Рано е да се отписва ДПС, като много пъти се  е случвало. Но обикновено това не става. ДПС е много добре структурирана и организирана партия, а в крайна сметка, изборите са и ресурс, казва Бабикян и изрази съмнение към социологическите проучвания, които дават 1,5 % електорална загуба на Движението, която е с въпросителната, дали ще се случи и пред урните, с въпросителна е  и  резултатът на новата партия на Лютви Местан. 

Цялото интервю с Арман Бабикян е тук. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51