Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички сме в "Кръга", но още има надежда!

Издателят Манол Пейков   разказва за Нашия прекрасен нов свят. Динамичен, остроумен и обезпокоителен. Под  универсално взаимно  наблюдение.  Така, както  апокалиптично го вижда, след Джордж Оруел, писателят Дейв Егърс в книгата „Кръгът“, издание на Жанет 45.  

Книгата е страшно актуална, защото говори за социалните медии и за тяхната роля в живота им – тя започва като една утопия и завършва като антиутопия. И повечето критици са абсолютно потресени от книгата и казват много е вероятно месеци наред да не влезете във фейсбук след като прочетете тази книга, казва Манол Пейков. 

Аз сам трябва да си призная, че съм доста активен ползвател на социалните мрежи и въпреки, че осъзнавам отрицателната роля в живота ни на тези мрежи, разбирам, че те са и възможност за комуникация с хора, за които човек трудно би могъл да отдели време, също и в чисто работен план са изключително удобно нещо – просто животът ни за добро или лошо постепенно започва да се измества от реалния площад към виртуалната агора – фейсбук, туитър и с някакви други разнообразни средства за електронна комуникация, в рома това е изведено до една абсолютна крайност – постепенно тази мрежа, наречена „Кръгът” започва да диктува правила на хората и започва да прониква във всички ъгълчета на живота им и им забранява да крият каквото и да е – всичко трябва да бъде на показ, всичко трябва да бъде записвано, всичко трябва да остава за историята и в един момент тази утопия се превръща в най-големия ужас на хората. 

И този сценарий не е невъзможен – това е едно предупреждение и това е една посока, в която нашият свят би могъл да поеме, дай Боже, да не се случи.

Аз съм оптимист, но подобни книги трябва да бъдат четени, защото те са предупреждения затова какво би могло да бъде ако и ние трябва да знаем, трябва да можем да си го представим в цялата му широчина, в цялата му дълбочина, в целия потрес, защото в романа тази въображаема компания, наречена „Кръгът” постепенно започва да навлиза в живота на хората и през политиката, започва да налага формули и смисли в човешкия живот, които са абсолютно недопустими, но когато една фирма е толкова мощна и толкова дълбоко залегнала в живота и съществуването на хората, бягството на практика е невъзможно. 

Според критиката „Кръгът” може да бъде класифициран като апокалиптичен по своя обхват; той ще ви накара да крещите от недоумение, безсилие и ужас — защото е достатъчно да погледнете света наоколо, за да разберете колко голяма е вероятността това да е нашето бъдеще.”— Sunday Mail (Australia)

„В действителност не е възможно да се напише 1984 за нашето време, тъй като 1984 е все още 1984 на нашето време. Но можем да считаме новия роман на Дейв Егърс за нейно навременно и убедително продължение. Централният проблем в „Кръгът“ е фактът, че Големият брат все още ни преследва, но в едно по-общително и по-примамливо превъплъщение. Тук наистина срещаме Големия брат – и това сме самите ние… В „Кръгът“ Егерс изполва стила и ритъма на технотрилъра: повествованието е енергично, пестеливо и добре написано… Когато изчетох „Кръгът“, осъзнах влиянието на социалните медии върху света ни и как го превръщат в жив ад на постоянно и универсално взаимно наблюдаване.“ — Lev Grossman, Time

„Футуристичният роман на Дейв Егерс така може да ви погълне, че съвсем да забравите за Фейсбук. Последните страници ще ви накарат сериозно да си помислите преди да се логнете отново.“ — John Freeman, O, The Oprah Magazine

За автора:

Освен на романа „Кръгът“, Дейв Егърс (1970) е автор на A Hologram for the King, финалист за National Book Award; What Is the What,финалист за National Book Critics Circle Award; иYour Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever?, включена в краткия списък наInternational Dublin Literary Award.

Той е наскоро оттеглилият се основател на издателството „МакСуийнис“, както и действащ редактор на „Глас на свидетел“, поредица от книги, която използва устни истории, за да осветли случаи на нарушаване на човешките права. Мрежата от центрове за обучение по писателски умения сред младежите 826 National, на която е съосновател през 2002 г., днес има филиали в двайсет и два града по целия свят. ScholarMatch, сродна организация с нетърговска цел, основана през 2010 г., предлага програми за достъп до университетско обучение и финансиране на американски студенти.

Егърс е носител на Литературната награда за мир Dayton и на 2015 Аmnesty International Chair, която се дава за изкючителни заслуги в борбата за човешки права. Член е на Американската академия за изкуства и литература.

За преводача:

Ана Пипева е родена в София през 1987 година. Завършила е Английска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където защитава и магистърската си теза за специалност „Превод с английски език“. Превеждала е научна и художествена литература от английски език за издателства „Обсидиан“ и „Локус“. В момента работи като редактор по чуждоезиково обучение във водещо издателство за учебници и учебна литература.


Интервюто с Манол Пейков за книгата "Кръгът" от Дейв Егърс е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27