Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много скрити договорки има за Панаира във Варна

Варна прие дарените й от правителството 29 процента от държавните акции в Панаира. Предложението беше подкрепено от 35 от общо 51 общински съветници. Днес от ДСБ призоваха областния управител на Варна да наложи вето върху решението.

Във вторник общинските съветници в Пловдив не приеха дарените от държавата акции от Пловдивския панаир. 

Според правителственото решение, то може да влезе в сила, ако и двете общини дадат зелена светлина на сделката.

В интервю за Радио Пловдив общинският съветник от ДСБ – Варна Ивайло Митковски разказа, че вчерашното решение „мина много странно, до последния момент такава точка нямаше. В сряда следобед бяха изпратени по имейлите документи за финансовотf състояние на Панаира. Така че, решението беше взето на тъмно“. От получените документи възникнаха много въпроси, но на сесията нямаше кой да отговори – кметът го нямаше, а заместникът му по стопанските дейности остана безмълвен, добави съветникът.

Митковски е задал няколко въпроса, на които обаче не е получил отговори. Единият беше искала ли е Варна тези акции от Пловдивския панаир, защото до преди 2-3 седмици никой не беше чувал за подобна идея. Вторият въпрос е някой направи ли си труда да направи финансов анализ на придобитите акции, защото дружеството има два договора за особен залог на цялото предприятия за 50 милиона лева към Уникредит наред и с други задължения, които има. Беше казано, че няма да имаме отношение към натрупаните задължения, но въпросът дали няма да поемем акции, които нищо не струват е основателен, разказа Митковски. Той не е получил отговор и на следващия си въпрос – какво ще прави Варна с получените акции от Панаира и ще се заменят ли те с т. нар. Дупка в центъра на града, собственост също на Георги Гергов.

Съветникът от ДСБ цитира кметът на Варна Иван Портних, който преди дни е обяснил, че   няма общо с двете сделки. На този етап на този въпрос получихме мъглявото обяснение, че Варна ще прави Експо център и ще ползваме международните контакти на Панаира, каза той.

Ивайло Митковски определи като странно мнозинство между ГЕРБ, БСП и двамата съветници на СДС, подкрепили сделката.

Консултациите с юристи не дават категоричен отговор на въпроса дали пловдивското НЕ блокира сделката. Много скрити договорени неща има за Панаира, така е във Варна, сигурно и в Пловдив. Как така МС без никой от управниците решава, че на Варна й трябват акции от пловдивския панаир и то 29 процента, каза още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12