Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зелена библиотека”: на сянка в парка с книга в ръка

БНР Новини
Снимка: БТА

За втора поредна година в съботните дни на август Столична библиотека е в парковете на София на т. нар. летни читални „Зелена библиотека”. Първата се състоя на 6 август от 10 до 15 ч. в Борисовата градина. Следващата е на 13-и в Южния парк при Голямата поляна. Последните две са съответно на 20-и август в градинката при паметника на Съветската армия и на 27-и в парк „Заимов”, при алеята към театър „София”. На събитията организаторите издават безплатни едногодишни читателски карти, които се активират при посещение в библиотеката след 15-и август.

Снимка

Тази година има и изненади, една от които е, че на „Зелените библиотеки” присъстват водещи имена от артистичните среди – писатели, поети, музиканти, художници. Участват млади български автори, които четат свои произведения и раздават книги с автографи. На шести август това бяха Августин Господинов, Иван Ланджев, Йордан Ефтимов и Петър Чухов. А в следващите съботи участие ще вземат Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Марин Бодаков и други. Интересна част от читалните е и участието на музиканти, които учат на място желаещите как се свири на различни музикални инструменти.

Снимка

СнимкаМария Бранкова – ръководител направление „Библиотечни колекции” на Столична библиотека, казва, че посетителите дават препоръки за развитие на летните читални:

Когато Столична библиотека е била Софийска градска библиотека (от 50-те до 80-те години на миналия век) е имало постоянна лятна читалня в Борисовата градина. По-възрастните софиянци имат спомен от това време и най-много препоръки идват от тях. Освен книги, се изискват и периодични издания. Тази година сме се подготвили с такива, към които има интерес, тъй като по време на читалните в парковете преобладават малките деца с техните родители или баби и дядовци. Търсят се романтични романи, списания с рецепти, здравен журнал… Съобразяваме се с това, което ни казват нашите читатели.

Снимка


Оказва се, че най-голямата група от посетители на летните читални са децата в предучилищна и начална училищна възраст. Това кара организаторите да помислят по-сериозно върху образователната функция на събитията. В момента Столична библиотека участва в два проекта за опазване на културното наследство на София и с удовлетворение отчитат повишен интерес към предлаганите от библиотеката услуги. За 2015 г. са регистрирани близо 300 000 посещения. До момента записаните читатели са 35 352, а новорегистрираните потребители са 11 660, като от тях близо 35 процента са ученици и студенти. Това е с 10 на сто повече спрямо миналата година. Ползваните библиотечни документи са почти половин милион. Ето какво казва Мария Бранкова:

Този отчетен ръст се дължи вероятно и на мобилната версия на нашия електронен каталог, и на дигиталните ресурси, които предлагаме. В момента участваме в няколко проекта за дигитализация на културната памет на столицата, заедно със Софийската градска художествена галерия и Музея на София. Целта ни е да се превърнем в най-големия дигитален център за културната памет на столицита. Сега тече дигитализирането на част от нашите ценни издания. Другият проект, в който участваме, е в партньорство с Института по литература към БАН и Националния литературен музей. Името му е „Българската литературна класика – знание за всички” и е по норвежка програма. Чрез развитието на технологиите забелязваме, че се засилва интересът към четенето. Само мобилната версия на електронния каталог, която пуснахме преди близо година, в рамките на два месеца донесе увеличение от близо три пъти на ползването на базата данни. За наша изненада, младите хора, който идват да четат при нас, се интересуват не само от информационните ни ресурси, а и от книжния фонд. Това на първо място се дължи на факта, че имаме почти всяка една книга, издадена в България, както и много редки издания, които са интересни за тях. Освен книжни заглавия, ние предлагаме богат фонд от нотни издания и грамофонни плочи, които също се дигитализират. Гордеем се, че притежаваме първата грамофонна плоча на прочутата ни певица Лили Иванова. За наша радост, тези неща предизвикват връщане на читателите в библиотеката.

Снимки: БГНЕС и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!