Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Русия и Турция демонстрират мускули пред Европа и САЩ

Пожертва ли Турция Европа в името на възстановяването на оста Анкара – Москва или президентът Ердоган търси още козове за пред Брюксел, с които да увеличи приходите за страната си без да му се бъркат във вътрешните работи. Турски гамбит или стратегически маневри в средата на дъската наблюдаваме в дните след размразяването на отношенията с президента Путин? Отговорите на тези въпроси едва ли ще получим от срещата в Санкт Петербург, но дипломацията следва да разчете междуредието на протокола.

В програма „Ден след ден“ за срещата на президентите Ердоган и Путин разговаряме с бившия говорител на МВнР и директор на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според нея и двете страни имат нужда да се заявят отново своята значимост на политическата сцена, показвайки сходни отношения на скептицизъм по отношение на Европа с САЩ. и двете страни показват, че могат да създават алтернативни съюзи.

За Европа сега миграционната криза е най- важното предизвикателство. ЕС иска да има буфер в лицето на турската държава, нещо повече съюзът ще продължи и с финансовата си помощ. Националистите в Европа са във възход и плащането ще продължи, от което Турция ще продължи да се възползва, прогнозира Весела Чернева. Тя припомни, че по по отношение България  и на енергийните проекти ЕК не правила политическа критика, а по- скоро формална с изискването за повече от един източник на доставка. Според Чернева страната ни в момента прави движения, които показват  страх да не се окажем заобиколени от от основните трасета на Балканите.

Стабилността на региона зависи и от изборите в САЩ и фигурата на Доналд Тръмп, който има нееднозначно отношение отношение към НАТО. Този факт заедно със скептицизма, демонстриран от Турция,  ще има много негативно влияние върху бъдещето на Алианса.


Още от категорията

Доган, Пеевски и "Задкулисието" са овладели държавата

Спецпрокуратура и полиция влязоха в президенството тази сутрин.   Арестувани са двама президентски съветници - Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната - Илия Милушев.  Как изглежда това развитие на събитията - коментира известният журналист Йово Николов.  "Това е безспорна демонстрация на сила от страна на главния прокурор. Неговата..

публикувано на 09.07.20 в 16:03

Дано затварянето на баровете и клубовете е само за 5 дни

Заповедта на здравния министър за затварянето на нощните заведения ни завари неподготвени, коментира пред Радио Пловдив Деян Найденов, собственик на дискотека Бушидо в Пловдив. Той изрази надежда забраната да бъде в сила само 5 дни, както е упоменато в заповедта на министър Ананиев. Дълго време чакахме да ни отворят, надявахме се че ще..

публикувано на 09.07.20 в 13:41

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО.  Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член..

публикувано на 09.07.20 в 12:00
Акад. Богдан Петрунов

Ще надминем Швеция, ако продължаваме така

"Не виждам как ще се спрем заразата с коронавирус, а ако продължаваме така, ще надминем Швеция" , прогнозира  академик Богдан Петрунов имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести в деня, когато се отчетоха рекордните 240 заразени за 24 часа, с най-много в София - 71 , следвана от Пловдив - 21 заразени.  Акад. Петрунов..

публикувано на 09.07.20 в 10:58

Гласуваният пакет "Мобилност" е с абсурдни правила

"Пакет "Мобилност" раздели ЕС , а  гласуваните правила са абсурдни и безумни", така  коментира  гласуването в Европарламента на пакета "Мобилност " Йордан Арабаджиев изп.дир. на Съюза на международните превозвачи и обобщи,че с " това гласуване ни показаха, че са по-силни от нас". Темата се дискутира повече от три години, промените са  оспорвани от..

публикувано на 09.07.20 в 10:30