Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделино номинира ген. Радев за кандидат за президент

Към Неделино води кандидатурата на генерал Румен Радев, около която БСП и АБВ се обединиха. Как самата номинация хрумна на социалистите там питаме лидера на партийната организация в родопския град - Сашо Бабачев.

Сашо Бабачев: Освен номинацията на генерал Румен Радев, също номинация на г-жа Корнелия Нинова и г-жа Мая Манолова.

Радио Пловдив: Като че ли  в тази част не се различавате от останалите ваши съпартийци и съратници в страната, защото Корнелия Нинова и Мая Манолова бяха фаворитки като цяло в допитването. Не на много места обаче се появява генерал Радев като име, като номинация. На вас как ви хрумна, как точно в Неделино се появи това име?

Сашо Бабачев: България е малка страна, в която се знае всичко и за всеки, особено ако човек е на публична длъжност. Генерал Радев изглежда може би на пръв поглед  непознат и неизвестен за широката публика, но всъщност той присъства в публичното пространство от доста време. Но и ние от БСП – Неделино номинирахме генерал Румен Радев за президент, водени от разбирането, че той е надпартийна кандидатура, доказал се професионалист и достоен българин. И действително се оказа, че  е силна кандидатура, която във фокуса на вниманието на всички политици, от всички партии, журналисти, социолози и политолози.

Радио Пловдив: Когато се провежда проучването обаче генерал Радев все още е под пагон, на висш пост В Българската армия и затова именно ви попитах как се сетихте, че този човек, който по условие трябва да бъде деполитизиран, може да участват в кандидат-президентска надпревара и какво точно е отношението на хората в Неделино  към тази фигура, към тази личност?

Сашо Бабачев: Не са малко неговите изяви в медиите и той става известен с тази позиция за бъдещето на българските военновъздушни сили, това ни направи най-голямо впечатление.

Радио Пловдив: А колко бяха номинациите за него в сравнение с другите две имена на лидерката и на омбудсмана Мая Манолова?

Сашо Бабачев: По принцип той беше трети по принцип. Първа беше Корнелия Нинова – председател на партията, но ние решихме да номинираме и генерал Румен Радев.

Радио Пловдив: А като числа как бяха разпределени гласовете на вашите съпартийци?

Сашо Бабачев: 7 човека гласуваха за номинацията на генерал Румен Радев.

Радио Пловдив: А за Корнелия Нинова, за Мая Манолова?

Сашо Бабачев: За Корнелия Нинова 14, за Мая Манолова 10.

Радио Пловдив: Това беше цялото число на хора, които са участвали в тази номинация?

Сашо Бабачев: Точно така.

Радио Пловдив: Как да си обясним, че на територията на цялата Смолянска област, ето, пък в Пловдив, където се намира Граф Игнатиево летището, където той беше началник, няма от другаде такава номинация на генерала, а точно в Неделино се появяват тези 7 гласа?

Сашо Бабачев: И аз не мога да си го обясня. Не знам защо колегите така са преценили.

 Радио Пловдив: Тайната на вота трябва да се пази, но вашата номинация къде отиде?

Сашо Бабачев: Моята номинация отиде при лидера.

Радио Пловдив: Питам ви в прав текст дали имаше някакво съобщение, някакво подхвърляне на това име?

Сашо Бабачев: Не, не. Ние сме коментирали с членовете на организацията, самите номинации още преди конференцията, говорили сме надълго и нашироко и така...

Радио Пловдив: Нямате ли притеснения, че този човек все пак наистина е под пагон, да не го пък злепоставите?

Сашо Бабачев: Мисля, че не. В крайна сметка доста от добрите управници са били под пагони и са оправили държавата в крайна сметка.

Радио Пловдив: Докато са все още под пагон, знае ли човек като се деполитизирани не би трябвало да има тежнения, разговори. Вие познавате ли го лично. При вас идвал ли е?

Сашо Бабачев: Личен контакт с него нямам, присъствал съм на едно негово авиошоу.

Радио Пловдив: Други генерали, други хора, които са с подобна характеристика, която вие описахте. Наистина е любопитна появата на това име. Даже социолози, политолози, самите лидери в БСП имат идея, че той трябва да бъде тепърва налаган, защото не е от хората, за които човек се сеща на първо четене като каже БСП.

Сашо Бабачев: Така е, но вие чухте и Михаил Константинов  още преди да се спомене неговото име, първото споменаване е 45 на 55.

Радио Пловдив: Говорите като конфигурация?

Сашо Бабачев: Да, да, ГЕРБ – БСП.

Радио Пловдив: Като прогноза за спечелване на изборите?

Сашо Бабачев: Да, прогноза на изборните резултати, да.

Радио Пловдив: Обаче не всички БСП са съгласни с начина, по който е проведено това допитване. Ето, има оставки на ключови фигури в партията – Костадин Паскалев, Юри Асланов, вчера искат да напуснат изпълнителното бюро.

Сашо Бабачев: Ние сме демократична партия, всеки има право на мнение.

Радио Пловдив: Как реагират вашите хора в Неделино сега на вече ясната номинация?

Сашо Бабачев: Генерал Радев се оказа действително една обединителна фигура за повечето партии в лявото пространство и съм убеден, че ние от БСП не сме сбъркали с неговата номинация за президент и това предстои да се разбере след изборите.

Радио Пловдив: Генерал Радев обадил ли ви  си е да ви благодари или пък да каже недейте така, ще ме злепоставите, смущавате ме?

Сашо Бабачев: Не, аз ви казах, че лично с него не се познаваме и едва ли има и телефона.

Радио Пловдив:  За вицепрезидент кого номинирате, защото явно Неделино ще е знаково място, трябва да следим кой се номинира там, за да стават ясни кандидатурите?

Сашо Бабачев: По принцип говорихме за Стефан Данаилов, но той каза, че не е в състояние да бъде президент, затова решихме да бъде номинация за вицепрезидент, Андрей Пантев и Илияна Йотова.

Радио Пловдив: За Илияна Йотова се говори, третият при вас успява.

Сашо Бабачев: Е, не знам. Дано да е така.

Радио Пловдив: Доволни сте от това, че ще има обща кандидатура с АБВ? Сега Корнелия Нинова и Георги Първанов спорят по-чий е генерала – на БСП или на АБВ.

Сашо Бабачев: Допитването и не само в нашата организация, а и в цялата БСП е, че трябва да бъде широка коалиция от всички леви партии партии и не само. И мисля, че се разбраха АБВ и БСП е добре, а вече за движение „21” ако имаше разбиране и там щеше да бъде още по-добре.

Радио Пловдив: Благодаря ви. Председателят на БСП организацията в Неделино Сашо Бабачев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17