Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юмруците в политиката издават безпомощност

Независимо, че изглежда, все още не сме в кандидат-президентска кампания, защото на  българското общество не са представени основните играчи. Никъде в модерните демокрации не се случва това,  по-малко от три месеца преди изборите да не  са обявени официално кандидатите. Това заяви социологът Жеко Кьосев - преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. 

Когато минат изборите, ще започнем да говорим за ниската избирателна активност. Недоумявам защо партийните политическите формации, които казват, че 50% от българите няма да гласуват, не се обръщат, ако наистина са ефективни политиците им, към тази част от електората. Обръщат се само към своя твърд си електорат. А как ще убедиш тази  останалата  част от обществото за около 40 дни, че имаш разумна политика и разумна доктрина, че  ти си високообразован  политик. Да не отиваме например в САЩ, където кампанията продължава една година, заяви доц. Косев.

По думите му, България има традиция за 25 години в произвеждането на президентски избори. Никога досега обаче не е изпадала в подобно състояние на закъснение при огласяване на кандидатурите . Трябва да се анализират причините защо се случва това и първият отговор, който минава през ума на всеки човек, е  страх.................панически страх.  Ти трябва да представиш кандидата си на обществото. То да анализира за себе си този кандидат  би ли бил най-удачният главнокомандващ. Защото колкото и президентската институция да няма функции, българският президент е върховен главнокомандващ на Република България, подчерта доц. Кьосев.По думите му, в  анализите за кандидатурите досега  пропускаме нещо много съществено.

Никога досега  СПС не е издигало свой кандидат за президентските битки. А това е електорат от около 8% и недоумявам, защо той остава извън политическите интереси. При един очертаващ се паритет те рязко биха обърнали изборните резултати. Четох изказването на генерал Бойко Борисов, че в очертаващата се ситуация на тероризъм е необходим политик, който трябва да блъсне с юмрук по масата. Категоричен противник съм на това като в политиката, така -  и в обикновения живот. Това издава категорична безпомощност. В политиката има страшно богат инструментариум за действие и блъскането по масите издава изблик на тотална безпомощност. Ако трябва да ви убедя в нещо, то няма да стане с блъскане по масата, заяви доц. Кьосев.  

Издигането на кандидатурата на  Борисов от ПП  ГЕРБ за президент звучи реално, но от това следват много  много интересни питания и едно от тях е за ДПС. То липсва в анализа на коментаторите. Ако на базата на  избирателната политическа практика  кажем, че това е бедно население, което се занимава със земеделие и е  с леви виждания, може и да посегне автоматично към листата на БСП, заяви доц. Кьосев. Проблемът е боче, че  не е налице кандидатура на президент, който да бъде общонационален. Той бе категоричен, че на 6 ноември няма да има избран президент.  На балотажа на 13-ти ноември ще бъде още по-интересно, защото гласовете, които се „разпиляват“, а аз не харесвам тази дума, подчерта доц. Кьосев, те вече трябва да се слеят в единия или в другия кандидат. Именно защото се разчита на силни партийни фигури, се получава криза в президентската институции. Спомняте си как започна конфликта с първия демократично избран президент  Желев и СДС, които го издигнаха.. Това се повтори и с Петър Стоянов. И къде са сега СДС.....не можем да ги открием.  Ти можеш да бъдеш лидер на ГЕРБ или на БСП, но не можеш да бъдеш президент на  ГЕРБ или на БСП, а – на всички българи, коментира още социологът доц-д-р Жеко Кьосев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14