Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрес тестовете на банките са административна прищявка на ЕК

Банковата система в страната е стабилна и може да издържи дори на дълбока икономическа криза. Но за някои банки са предписани мерки, които са насочени към увеличаване на капиталовите им буфери и намаляване на рисковите експозиции. Това показват резултатите от стрес теста на банките в България, обяви управителят на БНБ Димитър Радев. Вчера Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт. Крайните резултати ще бъдат оповестени утре.

Напълно очаквани са резултатите от тези стрес тестове, коментира пред Радио Пловдив финансистът Емил Хърсев. По думите му, това са скъпи административни упражнения, но те гарантират комфорта на ЕК и ЕЦБ. Българските банки водят текуща отчетност, тя е налична и от нея  се виждат същите резултати, каквито и на тестовете, каза той и повтори, че това  е бюрократична  прищявка на ЕК.  Свидетели сме на подобни упражнения и в еврозоната с плачевни резултати, подчерта Хърсев. 

Той обясни, че БНБ харчи 3 милиона разходи по начинанието, но към тях трябва да се прибавят разходите на всяка една отделна банка за покриване на информационните и допълнителни изисквания, както и загубите на самия бизнес, защото банковата система дълго време не кредитира, за да попълва информационните материали по стрес – тестовете и превода на качеството на активите.  Това са два различни прегледа на състоянието на банките, които съвпаднаха във времето, уточни той.

Запасавянето на МФ със средства от заем, с който ще се финансира държавен дълг, според финансиста, е действие в  правилната посока и е проява на предпазливост, за да няма обвинения, както по време на аферата КТБ. През 2014 би трябвало да се направят същите сметки, да се осигури буфер, това не стана и тогава МФ понесе голяма критика, припомни той.

Нещата трябва да се казват с точните имена. В противен случай няма да знаем кога сме нагоре, кога сме надолу, но Европейската бюрокрация облича всичко в мъгла от думи, коментира Хърсев.   Икономистите имат еднозначно и негативно отношение към икономическата и финансова политика на ЕЦБ и на ЕК като  налагането на  отрицателните лихви, например, добави анализаторът. По думите му, налаганите мерки удължават депресията. 

Той смята също, че е напълно  възможно държавата да подкрепи бизнеса, а не банките като поеме част от финансовия риск. Пример за това са Унгария и Полша, каза в заключение Емил Хърсев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12