Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов да не се държи като страхливец в отношенията с Турция

ЕС много сериозно гледа на мигрантската криза и е категоричен, че трябва да се намери някакъв изход, защото пострадалите държави са в Централна Европа. Да се подценява решението на ЕС, е много рисковано за България, защото така тя сама се изолира. Това заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев.

Той коментира  зададената от премиера Борисов българската политика на "добрия тон в отношенията с Турция, който трябва всячески да се запази" и критиките към ЕС в контекста на турските обвинения него.
Турция е подписала споразумението с ЕС и тя не казва, че ще пусне бежанци. Споразумението е за нещо съвсем друго – да приеме мигранти, които вече са на европейска територия, като за всеки законно върнат бежанец бъде приет турски внос в ЕС. Т.е. нещата са поставени по съвсем различен начин.

Ако Борисов се чувства самотен и действа по свое усмотрение, ще се получи „сбъдване на кошмарите“, и то защото той се държи по начина, по който те да се сбъднат, каза още журналистът.  

Аз не бих оценил ЕС като самозатворил се и изолирал се, изхвърлил свои държави от периферията на волята на външни сили, заяви още Светослав Терзиев. Интересът към този проблем е много висок, тревогата е обща. По отношение на Гърция се направиха много усилия. България все още не е в нейното положение, за щастие, и за това мерките тук са много по-умерени.

Нищо не пречи България да поиска засилено присъствие на европейски сили по границата си с Турция. Ние имаме интерес от европейско присъствие на външните ни граници, защото имаме много сериозни проблеми с охраната, с поведението на граничарите, с корупцията. Трафикантите, каналджиите са точно хора, които би трябвало да пазят границата и да не допускат нелегални мигранти.

Естествено е България да е в добри отношение със своите съседи, но трябва да се съобразява и с политиката на останалите страни членки на ЕС, коментира още журналистът в отговор на въпрос може ли България сама да се договаря с Турция. Това, което ще се случи с България, ще засегне и останалите в Общността. Действието на „сепаратистки принцип“ не е най-доброто, защото така се нарушават основни правила и норми на ЕС и се нарушава върховенството на закона.

Предаването на Абдуллах Бююк е много скандално – то е показател, че България не уважава нито закона, нито своята съдебна власт, която се е произнесла, че той е невинен, а и заплахата за живота му е много голяма. Това е недопустимо!

Бойко Борисов не трябва да се вживява в ролята на абсолютен монарх и да „действа всячески“, коментира още журналистът по повод изявленията на премиера, че всячески трябва да запази добрите отношения с Турция. Премиерът трябва да се съобразява с правото, със законите на България, европейските конвенции, по които България е страна, а не да ги нарушава. Това вече се е случвало и страната ни беше осъдена в Страсбург, припомни Светослав Терзиев.

България е направила своя избор, тя е външна граница на ЕС и точно така трябва да се държи. Турция няма да прати съзнателно вълни от бежанци към Европа, а и може да го направи през Гърция. Ако Борисов си въобразява, че ако прави тънка политика с Турция, ще избави България от бежанците, греши, смята журналистът.

Най-доброто за нас е солидарна и обща позиция с всички европейски държави, включително Гърция. Но Борисов не трябва да демонстрира страх, защото така насърчава насилниците. Недопустимо е за политик,  който гради на образа на човек с кураж и воля, на мъжкар, спортист и т.н. да се държи така. Това е роля, за да оправдае своите нарушения. Обществото сега е плашено от своя министър-председател, което е недопустимо и грешно, смята журналистът.

С интерес очаквам посещението на Борисов в Турция, но още по-интересно ми е посещението му в Германия, която е най-потърпевша от бежанската криза. Дали Германия ще одобри политиката на Борисов и би го насърчила да продължата така? Доколко той се съобразява с германската страна, до колко има национална и европейска политика, ще стане ясно до седмици, прогнозира още Светослав Терзиев.

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10