Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото е право да търси сметка за избягалия Фарук Бекташ

| обновено на 18.08.16 в 16:44

И днес рокери ще протестират пред съдилища в големите градове на страната. Проявите са част от националния протест срещу убийците на пътя, който стартира след трагичната смърт на семейство Бойко и Таня Бойкови. Те загинаха на мотора си след катастрофа, причинена от гастарбайтер Фарук Бекташ. 

Недоволството на мотобратствата беше инспирирано от съдебно решение, което пусна убиецът на семейството мотористи под домашен арест и оттогава той е в неизвестност. 

Рокерите настояват за оставката на съдия Недялка Николова, за истинска съдебна реформа и промени в Закона за движение по пътищата, която да налага на опасните шофьори адекватни наказания.

Принципна позиция е, че съдът не трябва да правораздава под натиска на улицата, но тази мярка за неотклонение създаде обхватно недоволство и затова ще я коментирам, заяви за Радио Пловдив съдия Галя Георгиева от ВСС. Според мен трябваше да коментира самата съдийка Недялка Николова и независимо че е в отпуск журналистите не трябва да се отказват да я търсят. 

Смятам, че мярка за неотклонение, която съдия Николова определи за Фарук Бекташ звучи много несериозно. Как да не задържиш един чужденец, който не живее в страната под домашен арест. Та той очевидно ще напусне страната. Затова присъдената мярка е лекомислено присъдена. Още повече, че той не е гражданин на ЕС и не зная как ще бъде намерен в Турция и върнат, беше категорична Галя Георгиева.

Според нея обаче обществото трябва да поиска сметка не само от съдията, а и от адвокатите на турския гражданин. Защо те са представили документ, че техният довереник има адрес в столицата, след като е близко до ума, че той е наел тази къща проформа. Иначе полицията трябваше да го охранява в тази къща в София.

Тоест важно е цялата верига на отговорните да бъде назована, за да има промяна в тази порочна практика, убедена е съдия Горанова.

Аз съм скептична, че Фарук Бекташ ще бъде намерен и ще има процес срещу него. Колежката има функционален имунитет и дори да бъде наказана дисциплинарно, това наказание няма да се реализира. Важно е, да се носи и морална отговорност пред обществото, каза в заключение Галя Георгиева от ВСС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06