Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три бивши тютюневи склада в центъра на Пловдив изгоряха при голям пожар

| обновено на 20.08.16 в 21:10

Пожарът, избухнал в бившите пловдивски тютюневи складове беше овладян около 20 часа. Близо пет часа пожарникарите се бориха с огнената стихия, разразила се в центъра на Пловдив. Те продължават да гасят малки огнища, а през цялата нощ ще бъде осигурено наблюдение на мястото на инцидента. 

Три от складовете в близост да улица "Иван Вазов" изгоряха. Засегната от пламъците беше и сградата на спортния център "Тотал спорт", но пожарникарите успяха да овладеят огъня и я спасиха като потушиха пожара в дамската съблекалня на спортния комплекс.

На мястото на инцидента пристигна и главен комисар Никола Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който благодари на пожарникарите за всеотдайността им и разказа, че са работили с риск за живота си, тъй като стена в единия от складовете е рухнала, в близост до тях докато са я гасили.

Няма пострадали,  работещи в близките офиси бяха изведени от района. Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. Пожарникарите не изключват и умишлен палеж.


Пушекът и пламъците се виждаха до късно вечерта на километри от пожара 

Снимка

Снимка

Снимка

Изгорелите складове, са част от Тютюневия град на Пловдив, като сградите от целият комплекс са паметници на културата. Затова и се очаква още в понеделник специална комисия от НИНКН да даде предписание за това как ще се действа с унищожените емблематични за Пловдив сгради. Най-вероятно още утре районът на инцидента ще бъде обезопасен. Прокуратурата вече се самосезира заради пожара. 

Припомням, че огънят тръгна от покрива на една от трите сгради на бившите тютюневи складове, като заради вятъра пламъците обхванаха и другите две. 

Две от постройките са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив - Пиетро Луиджи Гиа, третата има 10 собственици.

Кметът на район Централен Георги Стаменов, който е на мястото на инцидента, подчерта, че през годините са изпращани предупреждения на собствениците за обезопасяване на постройките. Те обаче не са били глобявани. 

Изключително неприятен инцидент. За съжаление, във всички тези години, в които не се стопанисват тези сгради, може да се каже, че е едно очаквано развитие. Необитаемите сгради, или се саморазрушават, или се подпалват. Това са фактите, каза Стаменов.

Няма пострадали,  работещи в близките офиси бяха изведени от района.

Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. 

През няколко пресечни се намира другият нашумял тютюнев склад, който преди няколко месеца, собствениците започнаха да разрушават незаконно. След граждански протести събарянето беше преустановено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Столипиново" пак пламнаха боклуци

Пожар от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. „Столипиново“.  По първоначални данни огънят е тръгнал от поредното нерегламентирано сметища на ул. Крайна“, в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба са на мястото. Няма данни за пострадали и засега не..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

публикувано на 14.08.24 в 13:42

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

публикувано на 14.08.24 в 13:38

Започна ремонта на читалището в Ръжево Конаре

Ремонтът, който е за 250 000 лева, предвижда смяна на покрива на читалище "Просвета". Той трябва да завърши  до края на ноември тази година.  Проектът е с печелен от община Калояново и е по програма   "Красива България". 

публикувано на 14.08.24 в 13:34

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 12:38