Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти започват проверка на причините за пожара в тютюневите складове

| обновено на 22.08.16 в 10:12

Очаква се днес в Пловдив да пристигнат специалисти от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, за да преценят какви са възможностите за възстановяване на сградите на изгорелите тютюневи складове.

Още вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на случая.  

Инспектори от криминалната полиция започнаха огледи на мястото на пожара. Окръжната прокуратура в Пловдив вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. 

Версията за умишлен палеж е водеща при разследването на изгорелите сгради. 

Изгорелите вече тютюневи складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов" /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. 

Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. 

След приключването на проверката  Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл, увериха от ведомството. Складовете имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., припомниха от министерството на културата.

Стотина души се събраха снощи на протест срещу изпепелените тютюневи складове в центъра на Пловдив от събота вечер. "Заедно срещу мафията!" и "Единни срещу мафията!", бяха част от плакатите на хората. 

За запазването на "Тютюневия град", който е част от културното наследство на Пловдив дойдоха много представители на културата от Пловдив, както и на "Протестна мрежа" от "жълтите павета".  Всички те поискаха оставката на местната власт, която по думите им, е оставила без санкции за собствениците на имотите, паметниците на културата да бъдат погълнати от пламъците.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

От 10. 09. нови фирми поемат осем от автобусните линии в Пловдив

От 10 септември влиза в сила временна мярка за транспорт на пътници по 8 автобусни линии с номера 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113. Мярката се налага във връзка с прекратения от Община Пловдив договор от 2016 г. с консорциум от три фирми. Фирма „КЗТ – Златанови“ ООД ще продължи да обслужва линия №36, а компания „Автобусни превози Пловдив“..

публикувано на 09.09.24 в 17:00

Катастрофа затрудни трафика през "Скобелева майка"

Катастрофа с пострадал стана днес на разклона за с. Скутаре и пътен възел "Скобелева майка".  По първоначални данни са се ударили лек автомобил "Мерцедес" и "Ситроен".   Пострадал е възрастен водач на втория автомобил.  До приключването му беше създадена временна организация на движението. Временно се наложи спиране на а втомобилите  от..

обновено на 09.09.24 в 15:21

Нов превозвач пое автобусния превоз до Войводиново

Нов провозвaч пое от днес транспорта между Войводиново и Пловдив. Разписанието е публикувано в групите, свързани със селото в социалните мрежи и ще се изпълнява от фирма „Емануил -09“.  От днес Войводиново има транспорт до Пловдив. Имаме действащ договор в нашата общинска пътна мрежа с фирма, която вози през Войводиново до Желязно, Крислово ,..

публикувано на 09.09.24 в 14:18

Генерал Димитър Павлов е новият командир на авиобаза "Крумово"

Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание на церемония  в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Сред отличените е полковник Димитър Павлов, който е назначен за командир на 24-та авиационна база и е повишен в звание бригаден генерал. Досега Павлов беше заместник-командир на авиобазата в Крумово. 24-а авиационна база..

публикувано на 09.09.24 в 13:08

Искове за 6 млн.лв. заведе община Пазарджик срещу фирмата за боклук

Община Пазарджик заведе два насрещни иска за близо 6 милиона лева срещу оператора, рециклиращ боклука. Исковете са за неизпълнение на договора по обществена поръчка и за неплатени с години сметки за вода и ток. Куриозът е, че договорът забранява общината да търси правата си пред българския съд на три съдебни инстанции, а я ограничава само до..

публикувано на 09.09.24 в 12:59