Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неадекватни закони и липса на финансиране причиниха пожара

археологът д-р Костадин Кисьов

Живея наблизо до тютюневите складове, видях какво се случи. И оценката ми е на човек, който 33 години работи в сферата на паметниците на културата не само в Пловдив, но и  в още два големи града. Донякъде това е резултат от зоканадателството, свързано с опазване паметниците на културата. Това заяви директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

По думите му, действащият в момента закон, е изготвен от хора, които нямат и  един ден музеен стаж. На практика този закон не работи. Не са изградени и достатъчно структури в йерархическо ниво от Община до Министерство и Областна управа, за да има достатъчно от съответните специалисти с ангажимент и ефект от опазването на паметниците и използването им. Същото се отнася и за археологическите паметници. 

 Ние в момента имаме проблем с Коматевско шосе, където  законът така е направен, че трябва се спре строителството, да чакаме едни инспектори от София, които да видят това, което ние вече сме констатирали, т.е., че там има паметници. Те да спрат след това строителството, да чакаме месец разрешение за разкопки, да се подписват протоколи и т.н. Много тежка структура, която преди това в стария закон я нямаше. По стария закон директорът на музея заедно  със служителите на музея и представителите на местния клон на НИПК имаха оперативност  и възложени функции. Сега се прехвърлят чиновническите  ангажименти и всеки гледа да се отърве от проблемите и да ги пренесе на другата структура. Главната причина за случилото се според мен е липсата на адекватно законодателство и адекватни структури със съответно  финансиране, подчерта археологът..

Според директора на археологическия музей обаче в  случилото се с тютюневите складове нещата донякъде се преекспонират,  защото, ако погледнем реално, това са  частни складове и целият ангажимент е на собствениците.

Кисьов нарече разкопките на Малтепе голямо предизвикателство. Включването на могила от подобен ранг с диаметър 100 м. и височина 26 м., което по обем на конус прави около 75 хиляди кубика пръст, се проучва много трудно. Не не сме оракули, за да знаем, дали това е гробница или са отделни гробове и  на какво ниво в могилата са разположени те, за да преценим и  каква част от нея да разкопаем. В момента разчистваме могилата от растителността, тъй като тя е покрита с храсти и дървета и ще приложим геофизични методи. Самите геофизици обаче  казват, че при такива размери геофизиката е неадекватна и може да няма резултат.  Ще опитаме така да извършим проучването, че с минимални изкопи да открием къде е гробното съоръжение. Идеята е то да бъде експонирано на самото място.

Цел на проучванията на археолозите на Малтепе по думите на Кисьов е да се разбере каква е връзката на тази огромна могила като топография, дали е свързана с някой тракийски владетел или – с римски пълководец, който е бил  знак за Филипопол или това  е фамилна могила, свързана със съществуващо наблизо  голямо римско селище. 

Такъв размер могила може да се свърже обаче само с представител на аристокрацията, подчерта Кисьов..

 Могилата се е опазила от иманярските набези, поради огромните си размери и независимо, че такива набези от изкопани тунели от двете страни на могилата, включително и на върха, са регистрирани, иманярските опити са останали неуспешни, защото иманярите трудно могат да достигнат голяма дълбочина, поради  гигантските размери на могилата. Проучване на Малтепе досега не е правено, поради липсата на финансиране, каквото на този етап е осигурено. За цялостно проучване обаче ще са необходими много средства и то ще продължи още  дълго подчерта  директорът на Пловдивския археологически музей Костадин Кисьов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12