Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не сме се отказали да се борим за Тютюневия град!

 Пожарът на Тютюневите складове в Пловдив предизвика две декларации  на  Националната и на регионалната  камара на архитектите. Архитектите заявяват позицията си за съдбата на складовете след пожара, мерките за укрепването им, спазването на законовите механтизми, както и осъждането със санкция за архитекти, които участват в инвестиционни проекти, които спомагат за разрушаването на стойностни сгради. В Пловдив архитекти и художници обсъждаха в понеделник вечер отново казуса. Декларациите  предстои да бъдат изпратени до медиите. Това  каза за Радио Пловдив арх. Петкана Бакалова зам.пред. на Камарата на артихектите в България.


Общественият интерес трябва да  е над личния ! 

Това няма да се уморя да го повтарям, че общественият интерес във всяко едно общество е над личния и ако личният интерес е над обществения обществото се разпада – дори родовообщинните общества поставят на първо място обществения интерес. Нашият Закон за културното наследство е разписан така, че санкции, мерки, процедури, когато един собственик не се грижи за сграда – паметник на културата това да се извърши от съответната община като се предостави сметката за плащане от собственика и ако той не я покрие има законна възможност да се подпише законно ипотека върху имота. Имаме законовите механизми, друг е въпросът, че те не са реализирани през годините, визирам тези повече от 15 г. откакто складовете са изоставени.

 Ние смятаме, че това, което остана от складовете, убедени сме професионално-експертно, че могат да бъдат укрепени фасадите. Знаем, че има и законови механизми да се влезе в преговори със собствениците или пък да им бъдат предписани определени мерки, така че ние не сме се отказали да се борим за Тютюневия град.

В декларация националното ръководство много остро осъжда  всички действия и бездействия, които са довели до целия процес, довел до опожаряването на складовете, като поема отговорността да бъдат санкционирани и наши колеги, които вземат участие в подобни проекти, защото визирам вече не само пожарите и това, което се случи и с „Одрин” 8, и с други паметници на културата в цяла България.

 Имам предвид, че нарушавайки понякога и законодателство, подкрепят инициативи, които са против опазване на наследството. Случаят с „Одрин” 8 се разглежда с колегата от дисциплинарната комисия, не само, в момента се случват и други безобразия, имам предвид хотел „Маринела” – там се нарушават авторски права на един световноизвестен архитект Курокава, и те се нарушават не без участието на най-българския архитект. В този  смисъл Камарата заявява своята позиция да бъде строга и със своите членове, когато те застрашават с действията си или с бездействията си наследството на България.

По повод казаното от кмета Тотевм, че в община Пловдив  няма инвестиционни намерения за молове или хотели на мястото на Тютюневите складове, арх. Бакалова заяви: Бихме искали да кажем, че общината,  както и държавата имат ангажимента да реализират политиките по опазване на наследството. И специално Фондът за културното наследство дава и много сериозни отговорности и правомощия на местната власт, но това е една тема, която трябва да бъде доразвита отделно. 

В момента заедно с юристи подготвяме едно искане за следващите стъпки от страна на общината и държавата към собствениците. Истината е, че в нормалните човешки европейски държави със собствениците на паметниците на културата се комуникира не само със средствата на задълженията, но им се предоставят много субсидии, дават им се програми, които да реализират по опазването на самите сгради, защото в крайна сметка наследството е не само тяхна собственост, то принадлежи на цялото общество.  Но в този случай пък и обществото следва да се погрижи за обществения интерес като подкрепи собствениците в опазването на имотите, защото имайте предвид, че една подобна сграда, за да се поддържа струва много повече отколкото една нова сграда, едно преизграждане струва много по-евтино, отколкото една реставрация. 

Регионалната колегия на архитектите на снощното си заседание се концентрира основно върху провеждането на архитектурния форум, а на национално ниво декларацията е доста по-категорична, имаме известни намерения, които ще оповестим утре на пресконференцията и те са свързани с това да организираме на национално ниво много силен отпор на всичко това, което се случва в държавата с нашето наследство. Декларацията заявява позиция и оповестява намеренията да бъдем отговорни и по отношение на собствените си колеги, а утре на пресконференцията ще обявим намеренията, които от тук нататък Камарата на архитектите в България има, свързани с опазване на наследството. Ние сме една организация с регионални колегии в цяла България, със структури в цяла България. В цяла България има проблеми, подобни на пловдивския и смятаме, че е време да бъдат акцентирани и поставени във фокуса на общественото внимание, както и във фокуса на управляващите за това, което се случва с наследството в България, най-вече с наследството на 20-ти век, архитектурата на 20-ти век.

Сградите могат да бъдат възстановени. Първо трябва да бъдат запазени автентичните фасади, поне това, и автентичните основи, а от там нататък сградите могат да бъдат възстановени, като си даваме сметка, че едно възстановяване във вида, в който са били, ние първо не знаем да има заснета конструкцията на самите сгради, която е уникална, но дори да не е заснета, едно възстановяване това на практика е вече макет и след 50 г. поколението няма да знае, че там е имало пожар. По принцип подходът като философия, свързан с реставрацията на паметници на културата, е, че сградата трябва да пази историята т. е. архитектите от тук нататък трябва да намерят решения, с които да подскажат за това, което се случило, да остане знак. Даже коментирахме с колегите е, че може би добре новата конструкция да бъде на отстояние от стените, да се остави дори следа от пожара, някъде да бъде експонирано, да остане в историята. Редно е поколенията да знаят, а не да замажем всичко и да се забрави. Това е смисълът на културното наследство. Когато самата сграда или археологията вижда какво се е случило то винаги може да бъде разчетено и възстановена историята от специалисти.

 Арх. Бакалова каза, че Отвореното писмо   до премиера  и  кмета Тотев  за казуса с Тютневия град, подготвено от Обществения съвет за култура и културно наследство все още не е изпратено, защото събира подписите на пловдивчани, които  го подкрепят. Писмото е пред залата на Дружеството на пловдивски художници на "Гладстон". Общественият съвет за култура и културно наследство в Пловдив до петък ще събира подписи във фейсбук и пред залата на художниците – на „Гладстон” и в началото на другата седмица ще бъде внесено в Министерския съвет, Министерството на културата и община Пловдив. Отвореното писмо изисква проект за аварийно укрепване, разработване на концепция за адаптация на складовете, в която да участват културните институции, експертите и гражданите на Пловдив и реализация на тази концепция със съответно отделяне на финансови средства от държавния и общинския бюджет и реализацията в рамките на следващите 3 г., което смятаме, че е абсолютно реално.

От националната камара на архитектите ще се обърнат за съдействие и към европейски институции.

Цялото интервю с арх. Петкана Бакаалова е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51