Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При умишлен палеж трябва да се търси не само прекия извършител

| обновено на 23.08.16 в 16:54

Версията „Клошар“ не е единствената, не е и основната, по която върви разследването. Това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров за разследването на пожара в бившите тютюневи складове. 

Според Цацаров не трябва да се търси само прекия извършител, ако се разследва умишлен палеж, а и евентуален инвестиционен интерес от унищожаването на сградите. Трябва да се установи дали при сегашното състояние на сградите не падат множество бъдещи административни затруднения пред евентуални инвеститори, каза още главният прокурор. 


Той обеща детайлно разследване, освен на пожара, както и пълен анализ на движението на собствеността на сградите. Утре в останките от сградите ще влязат експерти, които ще изготвят пожаро-техническата експертиза.

 Според окръжния прокурор Румен Попов очевидец е снимал с мобилния си телефон как пожарът в първата сграда започва от четвъртия етаж, където е живеел Любомир Данчев. При разпита Данчев не е отрекъл, че е възможно той да е причинил пожара. В три от сградите, които е обитавал предишни години, е имало палежи, каза още Попов. 

Данчев има три присъди - за кражби и последната едногодишна за грабеж, която е излежал през март тази година. Тогава му е изготвена психоекспертиза, според която има лека олигофрения и се води на отчет в Психодиспансера. Това обаче, според тогавашната експертиза, не е пречка срещу него да се води дело. 

Видеоматериалите сочат, че първоначално огънят е тръгнал именно от стаята на 4-тия етаж, която бездомникът е обитавал. Той е заключвал етажа с катинар. В самата стая на тютюневия склад, където той е бил последно, в деня на пожара е намерен сак с предварително подготвени дрехи, което се смята за доказателство, че е смятал да се мести в друго жилище. 

Освен това, според свидетели, Данчев е бранил агресивно, с нож, обиталището си в бившата тютюнева сграда. Задържахме Данчев, защото преценихме, че е обществено опасен, въпреки че очаквахме обществената реакция, че се търси изкупителна жертва, добави окръжният прокурор.

На разпити подлежат включително кметът Иван Тотев и главният архитект на града. От своя страна, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че от разпитите на задържания бездомник и от извършената проверка е станало ясно, че той е подпалил и други две необитаеми жилища, в които е живял през 2000 и 2008 година. 

Утре експерти от Главна дирекция "Пожарна безопасност" заедно със служители на местната служба започват оглед на складовете. Ще стартира и изготвянето на пожаротехническата експертиза, която е основополагаща за разследването. Ще се работи също и с Министерството на културата, както и с всички институции и местни, и държавни, в които е имало документи, постъпвали от собствениците, или такива, които са им послужили във връзка с имотите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив. По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Нов превозвач поема автобусния превоз до Марково и Храбрино

Нов превозвач от квотата на Община Пловдив поема автобусните линии до селата Марково и Храбрино.   От днес маршрутните разписания ще се изпълняват от „Едитурс 99” ЕООД. Това става след сключените от общината  договори за превоз на пътници по автобусни линии от областната и републиканска транспортна схема.  Много от превозвачите и занапред ще..

публикувано на 18.07.24 в 08:58

Съветниците обсъждат паркинга пред частната болница в "Западен"

Общинският съвет ще решава дали да прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.   Предложението е на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева, като с него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година, сключен между Община..

публикувано на 18.07.24 в 07:39

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18