Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инсталацията за биогаз в Труд изхвърля отпадни води в река Пясъчник

Експерти на РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция извършиха внезапна проверка на Инсталацията за биогаз в село Труд. Жителите му се оплакват от задушливи миризми и вливане на отпадъчни води в река Пясъчник от централа за производство на електроенергия чрез използване на биомаса. Обектът е експлоатиран от „Билд Инвест сит“ ЕООД. 

Проверката установи нерегламентирано заустване в реката на отпадъчни води с битово-фекален характер, за което ще бъде съставен акт за административно нарушение. При обследването не е установена миризма около обекта и в селото като такава е усетена само на територията на централата. Не се използват суровини, които не са разрешени. Няма и превишаване на нормите за шум. Представители на Инициативния комитет  не са били допуснати до обекта.

През последната година в с. Труд са извършени 7 проверки от РИОСВ – Пловдив по сигнали на местни жители. Направени са и две планови – едната е свързана с  контролни измервания на емисиите в атмосферния въздух от комина на когенератора, а другата – с дневни еквивалентни нива на шум, излъчван в околната среда от обекта. Установени са превишения на нормите за азотни и серни оксиди, за което на дружеството ще бъде наложена месечна санкция.

Инсталацията за производство на електро- и топлоенергия  от  биомаса в с. Труд е минала през всички законови процедури за инвестиционно предложение, уточняват от РИОСВ.  През 2012 г. е издадено решение за преценка необходимостта от извършване на ОВОС със заключение, че дейността няма отрицателно въздействие върху видовете, предмет на опазване, и не е необходимо изготвяне на доклад. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Бой между феновете беляза пловдивското дерби между Ботев и Локомотив преди началото му. Агитките на двата тима се сблъскаха улица „Тодор Влайков“, като между тях летяха павета, бомби и факли.  Срещата бе опорочена от масов бой в сектора с феновете на "канарчетата" около 70-ата минута. Наложи се намеса на полицията и част от привържениците бяха..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46