Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отваряме ветрилото, но "не клекаме" на АБВ

Няма конфликти между БСП и АБВ. Просто се разминават вижданията ни по коалиционния договор, който АБВ предложиха. Решихме, че е необходимо да разтворим ветрилото между повече партии, а не да го затваряме между две и да направим инициативен комитет. Всеки, който желае и е ляво ориентиран, да заповяда, това е днешното решение на партията. Това заяви пред Радио Пловдив Георги Гергов, член на Изпълнителното бюро на БСП и лидер на социалистите в Пловдивска област. 

По думите му, политическата формула, която се предлага за коалиция, е неприемлива. Нашето виждане е, че един кандидат на БСП не може да бъде равноотдалечен и от БСП, и от други, които го подкрепят. Не затваряме вратите, нищо не се е случило. Продължаваме напред и разтваряме ветрилото за по-голяма коалиция да издигане на кандидатура вляво.

Ген. Румен Радев не е обща кандидатура. Радев е издигнат от наш инициативен комитет. Не се отказваме  обаче от ничия подкрепа за кандидатурата му, подчерта Гергов. В четвъртък събираме коалиционните партньори  БСП Лява България и там ще коментираме за кого е отворено ветрилото и за кого – не.

Ясно е кои са лидерите в цялата коалиция, въпросът за това не стои. При условие, че ние сме над 16%, а АБВ -1,5%, не може да става въпрос за равнопоставеност. Това обаче не е, което ни дразни. За нас е важно да успеем да съберем лявото и да направим една добра кампания.

Гергов подчерта, че БСП е направила допитване към членовете на партията. Водихме и преговори с левите формации. Сега трябваше да решим и какво правим с АБВ. Имаме разговори и с „Движение 21“ на Татяна Дончева, в ВМРО и с други непартийни структури, които искат да подкрепят ген. Радев. Дончева обаче се отказа, защото имаше други условия – или тя е кандидат-президент, или се отказва. Имахме разговори с Дончева. Поставихме си условията, тя не ги прие, приключихме. Имахме и с Каракачанов – приключихме... Продължаваме напред с варианта за широка лява коалиция, заяви Георги Гергов. .

Не коментираме предложението за споразумение на АБВ. За него питайте тях. То не е приемливо за нас. Ще го  внесем в четвъртък в ИБ и ще обсъдим.

Не сме имали партньорство с АБВ. Партньорство те са имали с ГЕРБ и някои други структури, подчерта Гергов.

Няма как една голяма партия „да кляка“ на условия, които са неприемливи. Написахме всички 5 причини, заради които не приемаме вариант за коалиране.

Прекратяването на преговорите не означава обаче, че няма да има обединение на лявото в пространството. Дайте още малко време и ще разберете. Два поредни председателя на партията – Сергей Станишев и Михаил Миков, не разговаряха с АБВ, но ние го направихме. Ветрилото е отворено и всеки който желае да дойде в инициативния комитет, да заповяда, заяви още Георги Гергов – член на ИБ на БСП. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18