Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди век пловдивските управници са знаели как да опазят ценните сгради

| обновено на 24.08.16 в 14:22

Защо пловдивчани наричат Кудоглу – дарителят, защото няма друг като него. И ето сега, през последните дни, пловдивчани са гневни от това, което се случи – изгоряха двата най-красиви тютюневи склада, които на времето Кудоглу дарява на Пловдив. Сега от позицията на времето, от това, което се случва какъв е коментарът на историка и изследовател Владимир Балчев.

Със закон от 1926 г., гласуван в Народното събрание, двата огледални тютюневи склада на Кудоглу, стават собственост на Пловдив. Целта е с приходите от тях да се издържа Дома на благотворителността и народното здраве в бившия хотел „Цар Симеон”, който през 1926 г. също купува Кудоглу, разказа в интервю за Радио Пловдив  Владимир Балчев.

Той припомни, че дарителската си дейност  Кудоглу започва още млад. Най-напред за неговите съселяни от Ксантийско. След това той помага не само на българите, той помага и на турците при болести. Той е трето поколение търговец, има завидно състояние, има много документи за него, за неговата благотворителност и ако се направи една калкулация ще се види, че хиляди пловдивчани са оживели благодарение на този Дом на благотворителността и народното здраве.

Най-страшните болести по това време  - туберкулозата, никога не е имало такова лечение, много добър екип, апаратура. Той – Кудоглу е направил колкото никой друг не е могъл да направи за Пловдив и това, че Пловдив му се отблагодари за всичкото, което е направил за този град с това, че и последната следа от това, което Кудоглу е оставил на града, вече си е отишло. Няма го домът, няма го детският дом, където е построен ресторант, няма го и тютюневият склад, коментира Владимир Балчев

Би трябвало и самата държава да има грижа за тези паметници на културата, категоричен е Балчев. Да, скъпа е поддръжката на паметник на културата, но може би, когато поддържаш такъв паметник трябва да имаш и някакви отстъпки. 

Още през 1936 г. Божидар Здравков – бивш кмет на Пловдив, освобождава собствениците на къщи в Стария град от някои общински такси, за да имат те средства и да имат мотив да възстановят фасадата на къщата и да не я оставят да се срине. Пловдив по това време е бил в отчайващо тежко състояние. Най-красивите къщи Ламартин, Георгиади са били полурухнали.

Първи Божидар Здравков намира точната рецепта – здрав контрол върху кранчетата – когато влизат в общинския бюджет и когато излизат. Много здрав контрол и се оказало, че когато затегнал кранчето Божидар Здравков - дошли 2 милиона. С тези 2 милиона са направили и Бунарджика, и Сахат тепе, паркове са правени и много неща са направени, даде примери от историята на Пловдив историкът.

Цялото интервю на Нели Бистрашка с Владимир Балчев може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51