Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова ликвидира обединението на левицата и подари вота на Борисов

Партия АБВ няма да подкрепи кандидата на БСП за президент, реши Изпълнителният съвет на партията. След консултации АБВ ще обяви как ще участва във вота за държавен глава. 
Решението идва след като БСП прекрати преговорите за коалиция за президентските избор с АБВ. От партията на Георги Първанов определиха акта на социалистите като недопустимо поведение към партньорите

Корнелия Нинова сложи точка и кръст на възможността да бъдат спечели изборите за президент от левицата, на възможността да левите да се обединят и което е още по-лошо - да се случи промяна в България, коментира в интервю за Радио Пловдив Трендафил Величков, говорител на партия АБВ. И се убеждавам все повече, че мотивите на „Позитано“ да торпилира случването на обединената левица и възможността да се явим заедно на президентските избори, не са политически. 

Ние извървяхме дълъг път за обединение на левицата. Той започна още когато учредихме АБВ и обявихме, че левицата трябва да се промени. Оттогава не спираме да работим в тази посока, каза Величков.

Ние обявихме, че идват исторически избори за президент и сега България ще избере пътя, по който да върви. Това, което сега се случва на „Позитано“ няма нищо общо със здравия разум, нищо общо с идеята за общи действия в името на България, посочи той.

Ние бяхме толерантни към БСП, изчакахме всички вътрешнопартийни процедури, за да започнем разговори с тях, договорихме се за всичко, за да бъде открита равноотдалечена фигура за кандидат за президент, фигура, която да е избираема и добре приета от цялата левица.

И сега изведнъж поведението на Корнелия Нинова и цялото партийно ръководство на БСП е необяснимо. Нинова сложи точка и кръст на възможността да бъдат спечели изборите, а и на възможността да се обедини левицата и още по-лошо да се случи промяна в България – страната да избере нов път и посока.

Според Трендафил Величков БСП не иска да спечели изборите и саботира процеса,. Именно заради това решихме да предложим свой кандидат за президентските избори. Правим го, за да има, все пак, надежда за лявото, каза Величков.

Той добави, че Корнелия Нинова е надминала Сергей Станишев по абсурдност на поведението си. Той поне симулираше, че ще прави кампания, а тя и от това се отказа. Тя просто не иска да печели избори. Решението на БСП да прави Инициативен комитет за подкрепа на кандидата за президент е безмислен номер, а и така структуриран инициативният им комитет е просто фенклуб.

Повтарям, че мотивите на „Позитано“ да прекрати преговорите с АБВ за общ кандидат за президент, не са политически. Какви точно са те обаче ще трябва да попитате Корнелия Нинова.

Иначе е ясно - когато разбиеш лявото с един ход правиш услуга на Бойко Борисов. Оттук нататък, каквото и да обясни Корнелия Нинова, то просто няма никакъв смисъл, каза в заключение Трендафил Величков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12