Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив заслужава да е културна столица, но атаките срещу града ни няма да спрат!

| обновено на 25.08.16 в 19:18

Ние заслужаваме да бъдем културна столица, ние имаме капацитет да бъдем културна столица, ние знаем, ние можем и ние ще бъдем една успешна културна столица! Това каза кметът Иван Тотев по повод атаките от последните дни, че градът не може да опазва културно-историческото си наследство и не заслужава домакинство през 2019 като европейска столица на културата. 

Кметът отбеляза, че болката, която се таи дълбоко в сърцата на някои „приятели“ от София, няма да спре до 2019-та и по всеки един повод Пловдив ще получава подобен тип атаки. Тотев подчерта, че е обидно за града ни, особено в навечерието на празника на Съединението, да се хвърля кал и да се правят подобни карикатури с Пловдив. 

Не бива хората да се увличат по „лидери“ на мнения и е много лошо, когато се водим по менстрийм културата, която идва от северозапад на Пловдив, смята пловдивският кмет. Той определи като проблем прекаленото увличане на обществото в конспирациите. Според него, вярвайки на конспирации от голям мащаб, хората не могат да приемат елементарните неща.

Пловдив е градът, който полага най – големи усилия в България за опазване на своето културно-историческо наследство, подчерта кметът Тотев като посочи, че това не са голи приказки, а са подкрепени с бюджета на общината. Всяка година се отделят значителни финансови ресурси за подкрепа, развитие, опазване, реставриране на своето културно-историческо наследство на града. 

Тотев каза още, че община Пловдив е стигнала до там, че финансира археологически разкопки в съседни общини – могилата в Брестовица, могилата в Маноле – обекти, за които община Пловдив изпълнява дейности, които са далеч от обхвата и задълженията й.

Няма никакво съмнение, че Тютюневият град ще бъде една от емблемите на Пловдив, категоричен е пловдивският кмет. Той увери, че общината ще продължи работата си там по установената от закона рамка. Общината няма пропуски в действията си спрямо тютюневите складове и е спазила закона, увери Иван Тотев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква нов пик на замърсяването

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 10:12

Гореща събота, отново високи температури

НИМХ издаде поредното предупреждение за опасно горещо време днес за 18 области в страната. Сред тях са Пловдив и Пазарджик.  Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевична..

обновено на 03.08.24 в 09:21

"ТУКА Е ТАКА" - събира младежи в Чепеларе на двудневен фестивал

Младежкият фестивал "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ ще превърне днес и утре красивия градски парк на Чепеларе в арена за забавления и танци на открито. Третото поредно издание на добиващия широка популярност двудневен фест ще радва жителите и гостите на родопското градче с разнообразна програма. Очаквайте рап с WOSH MC, RIBOKA, FEIS, реге със SEN I& THE..

публикувано на 03.08.24 в 08:46

41 сигнала за пожари само за ден (петък) в Пловдивско

Овладян е пожарът в открита база за изкупуване на черни и цветни метали в кв. "Изгрев". На място работиха пет пожарни автомобила и автомеханична стълба.  Пожарът е възникнал в късния следобед по време на работа.  Няма пострадали.  41 са сигналите за произшествия, получени в петък в Пожарната в Пловдив, от тях 30 са приключени. 

обновено на 02.08.24 в 21:35

В Пловдив вече се диша нормално, но утре сутрин пак се очаква обгазяване

Постепенно се нормализира обстановката в населените места, засегнати от обгазяването от пожара в депото край Цалапица, съобщават от областната администрация в Пловдив.  Съдържанието на фини прахови частици, както и на съединението бензен във въздуха е в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Продължава гасенето на пожара в депото за..

обновено на 02.08.24 в 21:33