Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП е търсила начин рязко да отстрани АБВ

Д-р Калоян Методиев

Невъзможна политическа конструкция ли се оказа  обединението вляво, или  в „сглобката“ на идеи  партийното  високомерие, безпринципността и отсъствието на интелигентност  са непреодолими препятствия? Защо БСП и АБВ не се разбраха за генерала? И какво стана с другите генерали и кандидати за президент?. Коментар на политолога д-р  Калоян Методиев. 

Всякакви  коалиционни формули у нас се оказват изключително нетрайни и в самите партии кипи огромно функционерство. Целият случай при развода на АБВ с БСП ми напомня за отстраняването на Местан. За една вечер той беше махнат мълниеносно от ръководството на ДПС, през декември той изобщо не очакваше. Цялата година след това  наблюдаваме сътресенията  при реформаторите, които половината са в опозиция, половината – в управлението, цепят се  и очевидно, не могат да изкарат нормална кандидатура за изборите, за да стигнем и до БСП. Те бяха потънали от политическата сцена, почти ги нямаше в публичното пространство, за да превърнат един отпускарски месец – август в месец на скандалите с желанието си за подем и преговорите вляво. Така се стигна до този изненадващ съвет на ръководството на БСП, на който беше взето решение за отстраняване на АБВ. Де факто с това те обезглавиха АБВ, което е нестандартен ход. Такъв рядко се случва в политиката при толкова напреднали преговори. Знаете, че има хора в ръководството на БСП, които са близки до Първанов чисто исторически през годините. Те останаха в партията, но поддържат добри отношения с него. Самите те са подкрепили с присъствието си на пресконференцията това решение. Така че е доста интересно,  какво се е казало по време на заседанието на ръководството на БСП, което така е обърнало мнението на цялото ръководство на партията,.дори на близките хора на Първанов, без да го предупредят. А също и какво е обърнало мнението на ген. Радев, който можеше да заяви, че това е решение на БСП, но аз оставам общ кандидат. Така че публиката не знае нещо, което е изиграло ролята на катализатор на промяна на мнението на всички. Съгласете е, че коалиционното споразумение е само повод, медийно извинение и няма нищо общо с това, което се случва. Можеха да дебатират, да го отвърлят, но това не е причина за взривяване на отношенията. БСП рязко е търсело начин да отстрани АБВ  и да се откачи от него, заяви политологът  Калоян Методиев.. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37