Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Пловдив в Седмицата на Иван Вазов по БНР

| обновено на 14.09.16 в 16:49

„ Аз пях за България, защото я обичах, аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославях нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот...”



Тези думи на Иван Вазов казват всичко за неговото творчество и движещата сила на поетичния му талант  - безрезервна обич към България. Именно тя му спечелва и прозвището народен поет.  Поет, чийто песни "все ще се четат".

Това ще направим и ние в Радио Пловдив заедно с вас - нашите слушатели, читатели и приятели - в Седмицата на Иван Вазов по БНР. Така ще отдадем почит към паметта на Патриарха на българската литература и ще отбележим 95-тата годишнина от неговата смърт на 22 септември.

В Седмицата на Иван Вазов по БНР ще четем и слушаме заедно негови стихове и песни, ще ви разкажем за местата в Пловдив, свързани с живота на Иван Вазов в нашия град. С НБ "Иван Вазов" и Къщата музей "Иван Вазов" - Сопот ще ви поканим на интересна изложба с уникални експонати, свързани с живота и литературното наследство на обичания поет. С откриването на експозицията в НБ "Иван Вазов" на 19 септември от 17.00 часа ще стартира и Седмицата на Иван Вазов по БНР.

А ако сте нетърпеливи да участвате в това приключение, започнете го още сега! 

  •     ! Чуйте откъсите от вазови произведения в изпълнение на известни и любими български актьори, които подбрахме за вас от Златния фонд на БНР. 

Ето и пълната програма на инициативите на Радио Пловдив, посветени на Седмицата на Иван Вазов по БНР:

1.  В програмата на Радио Пловдив

1.1.  Представяне на Седмицата на Вазов по БНР и пловдивските инициативи в предаването за книги и литература "Преге", в специална рубрика, наречена „Дядо Вазов“ – 17.09.2016г. между 11.00 и 12.00 часа.

1.2.Ежедневно излъчване в утринната програма на Радио Пловдив „Точно днес“ на рубрика, съдържаща откъс от произведение на Иван Вазов от Златния фонд на БНР, както и песен по негов текст  - от 19 до 22.09. вкл. между 6.30 и 9.30 часа.

1.3. Щафетно четене от слушатели на откъси от любими вазови произведения в предаването „13-ия час“ на Радио Пловдив - от 19 до 22.09.вкл. между 14.00 и 15.00 часа.

1.4. Интервю с представител от Държавния архив в Пловдив или литературен историк в утринната програма на Радио Пловдив „Точно днес“ за местата в Пловдив, свързани с живота и творчеството на Иван Вазов - на 22. 09. между 7.00 и 10.00 часа.

2.  На сайта на Радио Пловдив

2.1.Публикация за Седмицата на Вазов по БНР в с информация за събитията, инициирани от Радио Пловдив, както и възможност за аудио прослушване на записи с вазови произведения от Златния фонд на БНР

2.2. Вход с линк към къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот с възможност за виртуална разходка в родния дом на народния поет.

3.  Културен център на Радио Пловдив, съвместно с НБ "Иван Вазов", къща музей "Иван Вазов" - Сопот и ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив

3.1.Откриване на съвместна изложба на стари издания на вазови произведения и вещи на поета във НБ „Иван Вазов. Експозицията ще е подготвена и представена съвместно от НБ „Иван Вазов“- Пловдив, къщата музей „Иван Вазов“ – Сопот и Радио Пловдив. /От 19.09. до 25.09. вкл./ Откриване на изложбата на 19.09. в 17.00 часа.

3.2.Поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина в Пловдив, щафетно четене на вазови стихотворения от ученици от ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив и думи за народния поет от Силвия Димитрова, учител по БЕЛ в ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив и писател. На 21.09. от 11.00 часа.

  Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Бухалов, зам.- кмет на Пловдив и двукратен  олимпийски шампион

Представят алманаха "100 години кану-каяк" в Първо студио на Радио Пловдив

Луксозният алманах „100 години кану-каяк“ ще бъде официално представен пред публика на 15 юли, понеделник, от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Автори на изданието са журналистите Ани Дончева и Николай Кръстев, работили по него в продължение на година и половина.  Идеята е на федерацията, която това лято отбелязва 100-години организиран..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

Валентин Иванов с изложба в Културния център на Радио Пловдив

Младият художник Валентин Иванов ще представи своя изложба графика в Културния център на Радио Пловдив. В експозицията, която е първата самостоятелна на художника, се представят няколко графични цикъла. Теми, които разработва в своите офорти Валентин Иванов, са контрастът - мъжки и женски принцип, старост и младост, мотивация и..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

"Пловдив чете" събира Младен Влашки и Васил Върбанов в "Преге" пред публика

По традиция в рамките на „Пловдив чете“  литературният изследовател доц. Младен Влашки води едно издание на предаването за света на книгите „Преге“ пред публика в Първо студио на Радио Пловдив. Това се случи в събота, от 11.00 часа.  Специален гост и съводещ на "Преге" бе журналистът, радио и телевизионен водещ Васил Върбанов, който..

обновено на 15.06.24 в 12:12

Димитрина Дойчинова показва живопис и графика в Радио Пловдив

В каталозите има пояснения за техниката и идеята на нейните картини. Повечето й графики са в класически графични техники, но има и авторска и ръчна сериграфия- експериментирани от нея.  Творчеството на Димитрина Дойчинова и ще бъде представено от художника Минчо Панайотов, който е първият й учител.

публикувано на 27.05.24 в 13:20

БНР празнува 24 май с литературно четене на журналисти- писатели

Журналистите - писатели от БНР ще отбележат празничния 24 май с участие в предаването "Артефир" на програма "Христо Ботев". Специално издание на "Артефир", което се излъчва от 12.00 до 14.00 часа, е под мотото "Радио ПЕН Клуб".   Литературното четене, организирано от БНР и програма "Христо Ботев", е в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 23.05.24 в 14:17