Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не бива да е говорител на турския натиск за падане на визите

Резултатите от срещите на Бойко Борисов в Турция и Германия коментира за Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него новини в общоевропейски мащаб след разговорите няма. Борисов  изигра ролята на приносител на едно турско послание, но не получи чуваемост и одобрение от европейските си партньори. 

Според мен няма новина, а посредническата позиция е доста неуспешна, най- вече защото България се превръща в говорител на турския натиск за падане на визите за нейните граждани, каза Инджов.

Трябва ли ЕС да се страхува от Турция? - Резонно е България да се страхува от Турция, защото тя е резервоар за чужденци. Тя непрекъснато изнудва и Европа. На премиера никак не му е лесно, само че опитът да се омилостиви Турция не е правилна стратегия. Ние трябва да запазваме нормални отношения, но в същото време трябва да затегнем границата си и да не допускаме нелегален прием на бежданци, това което направиха Вишеградската четворка и Австрия, които са в конфликт с Германия. Тези страни водят една активна, по- национално ориентирана политика, която се води спрямо бежанците, добави той.

Политологът смята, че България ще получи помощ от Фронтекс, но не бива да разчита само на това, а да пази границата си като  Македония, Сърбия, Хърватия. Ние имаме най- много полицаи на глава от населението в ЕС, имаме армия, ако бъдат изпратени проблемът ще бъде решен. Ако Турция реши да наводнява Европа, посредническата роля на Борисов нищо няма да реши. Ще има игра на покер, и непрекъснати заплахи, докато не се урегулират отношенията ЕС – Турция, е прогнозата на анализатора. 

Първопричина за  мигрантската вълна са тромавите и непоследователни действия на западните велики сили по отношение на Близкия изток. Опитите да се свалят светските режими там с цел демократизиране на общества, които не са узрели за това, доведоха да появата на ислямския фундаментализъм  и до тази бежанска вълна. Старият континент е изправен пред големи предизвикателства. Едва ли ще има прекрояване на граници, но прекрояване на културни и социални пространства ще има и то вече е в ход.  За да се предотврати следваща мигрантска вълна трябва Западът да търси контакт с Русия, за да се води обща война с ислямския фундаментализъм.  Войната трябва да се води там, подчерта Иво Инджов.

Всяка една страна трябва да защитава националния си интерес като успоредно не трябва да се отказваме от една общоевропейска политика. Трябва да стане Европа на народите, а не Европа на елитите и бюрократите. Бюрокрацияата е една от причините да не може Европа да се справи с бежанската криза. ЕС няма да се разпадне, но ще се оформят концентрични кръгове от държави, е прогнозата на политолога. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18