Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полезен ли е песимизмът?

В съвремието ни все повече философии ни учат да бъдем по-големи оптимисти и да гледаме на живота през розови очила независимо от всички превратности, които ни се случват.При това положение на песимизма се гледа като на нещо лошо и вредно за нас. Оказва се обаче, че това не е точно така, защото черногледството си има и някои неподозирани положителни страни.

Така например хората, които са песимисти, не се залъгват, че живеят в абсурдно оптимистичен свят и са наясно с всички жестокости, които се случват всеки ден около нас.Това е и причината те да нямат високи очаквания, да не хранят излишни илюзии и не на последно място да не останат разочаровани, когато намисленото от тях не се сбъдне.

Твърдението, че щастието е равно на очакванията, разделени на реалността, е известно отдавна. Следвайки тази максима, можем да заключим, че за да сме щастливи от живота си, трябва или да променим условията около нас или очакванията, с които се събуждаме всеки един ден. Тъй като обаче реалността невинаги може да бъде променена, далеч по-лесно е просто да намалим своите очаквания.

Именно това правят и песимистите и затова често си навличат гнева на събеседниците си. Но, признайте, че не можем да съдим някого само защото е напълно наясно, че няма съвършени дни и във всеки един момент има реална възможност планът да се обърка и положението да стане още по-лошо.


Още от категорията

Станаха ясни съдиите на Локомотив - Копенхаген

Локомотив приема Копенхаген в първия си мач на "Лаута", а рефер на срещата ще бъде шотландецът Николас Уалш. Помощници ще му бъдат Дъглас Потър, Калъм Спенс и Колин Стивън. Мачът е  на 5 август, 19 часа. Във втората среща на Локомотив (12.08) рефери ще са хърватите Дуйе Струкан (главен), Горан Перица, Ален Якшич и Марин Видулин. 

публикувано на 30.07.21 в 18:01

Йосиф Миладинов на финал на 100 метра бътерфлай в Токио

Йосиф Миладинов направи мечтан дебют на олимпийски игри. Само на 18 години българинът стигна до участие на финал на 100 метра бътерфлай в Токио, след като завърши втори в първия полуфинал с 51.06 секунди, победен единствено от олимпийския първенец на 200 метра бътерлай и европейски шампион от Будапеща 2021 Крищоф Милак, който спечели с 50.31 секунди...

обновено на 30.07.21 в 17:20

Габри Петрова не преодоля квалификациите

Българската лекоатлетка Габриела Петрова не успя да се класира за финала на тройния скок на олимпийските игри в Токио, след като не преодоля квалификациите в дисциплината.  Петрова направи само един успешен опит в пресявките и записа резултат 13.79 метра от втория си скок при квалификационна норма от 14.40 м. По този начин 29-годишната пловдивчанка..

публикувано на 30.07.21 в 14:41

Любомил Лазаров е специален гост в „Алтер его”

През целия месец юли съвсем съзнателно превърнахме „Алтер его” в предаване в предаването. Припомнихме скечове от радио-шоуто „Петлю”, което беше в ефира на България преди повече от десет години, а подбрани фрагменти от него бяха издадени в две касети и компакт диск.  Негови водещи бяха Петър Краевски и Люмил Лазаров. Тази събота затваряме този..

публикувано на 30.07.21 в 13:01

Евро Локомотив чака Копенхаген!

Локомотив (Пловдив) преодоля втория квалификационен кръг на Лига на конференциите. На стадион „Мирослав Валенти“ в Ухерске Храдище, българският тим елиминира Словачко след драма с дузпи. „Смърфовете“ загубиха редовното време с 0:1, но след победа със същия резултат на „Лаута“ се стигна до продължения, а след това и до дузпи, при които пловдивчани бяха..

публикувано на 29.07.21 в 23:07