Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа ще плати цената на солидарността заради сигурност

Бежанската криза оголи и изостри вътрешните противоречия в Европейския съюз, в който се наблюдават големи политически разломи. Проблемите вече не минават по границите на общността, а са вътре в самите общества. 

Под натиска на мигрантския поток Европа е изправена пред много сериозна криза за своето бъдещеСъвършено очевидно е, че няма национална икономика, национален бюджет, национална социална система в Европа, която да се справи с този огромен бежански натиск. 

Това заяви пред Радио Пловдив Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик на България в Лондон, сега директор на Института за икономика и международни отношения. 

Европа трябва в най - близко време да реши два ключови проблема, които генерират тези процеси: първият - войната, защото бежанската криза е резултат от военните действия в Близкия изток и най - вече в Сирия, и вторият - бедността на Африка, която се превръща все повече в проблем на Европа, посочи Кючуков. 

Той е убеден, че изграждането на вътрешни граници в Европейския съюз не е решаване, а е прехвърляне на проблема по трасето от едни съсед на друг.

Снимка

Работещото решение е потокът от мигранти и бежанци да влезе в полето на законността, а това значи укрепване на външните граници на Европейския съюз. Решението трябва да е общоевропейско и солидарно.

Солидарността не е благотворителност. Тя е цената за стабилността, която Европа неминуемо ще трябва да плати.

Очевидно се налага едно преосмисляне, цялостна визия за Европейския проект, но аз бих говорил за ново равнище на интеграция по - скоро, отколкото за връщане към състоянието преди реализацията на Европейския проект, коментира Любомир Кючуков. 

Той посочи, че в Европа все повече се подготвя генерирането на политически и финансов ресурс за нов тип План Маршал, който да позволи развитието на Африка. Така ще се стигне до решаване на проблемите, там, където те се генерират.

Цялото интервю с дипломата от кариерата Любомир Кючуков можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18