Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Шарл де Гол, първа част

Също както Марсилезата се извисява над всички френски шансони или Айфеловата кула стърчи над Марсово поле в Париж, длъгнестата фигура на генерал де Гол, която доминира военното дело и политиката на Франция през ХХ век, е сред най-високите исторически върхове на страната. 

Сега, близо 50 години след смъртта му, с образ, изчистен от всекидневните дреболии и критици, които са по-мъртви от самия него, де Гол е възприеман от сънародниците си като втория най-велик син на Франция. Отпред французите поставят само несравнимия си Шарлеман, тоест, Карл Велики, а по-назад в класацията са дори Наполеон Бонапарт и Жана Д`Арк. Но с какво този суховат войник, този интелектуалец, маскиран като голям бастун, този силен стратег, на когото силно му куца тактиката, този огромен инат, който дори не е истински генерал, а само полковник от предвоенната френска армия, е заслужил това възторжено отношение? Не е лесно да се разбере, измъчих се с него – но истината е в деянията на живота му.  

Амброаз Тома, Струнен квартет, оп. 1 

Шарл Андре Жозеф Мари де Гол е третото от петте деца на Анри и Жана де Гол, семейство ревностни католици от върховете на френската средна класа. Те живеят в Париж, където бащата преподава история и литература в йезуитско училище. Анри е наследник на дълга линия деголовци, дребни дворяни, чиято вярност към Франция и короната е отбелязана в различни документи. В летопис още от ХІІІ век например се споменава, че крал Филип-Август дава на някой си Ришар де Гол ленно владение заради неговите заслуги. 

В началото на ХV век, през стогодишната война пък, Жан де Гол е управител на Орлеан и участник в битката при Азенкур. Постепенно от семейство на войни, де Гол стават администратори, адвокати, депутати. При Наполеон Жан-Батист де Гол е директор на военната поща. Неговият син Жулиен започва сродяването на фамилията с едрата френска буржоазия, като се жени за Жозефин Майо, дъщеря на собственик на тютюнева фабрика. Тяхно отроче е Анри де Гол, бащата на нашия Шарл. Като войник, през 1870-та година Анри защитава Париж във френско-пруската война, а през 1886-та се жени за 16-годишната си братовчедка, Жана Майо, дъщеря на текстилен фабрикант. В нея тече не само френски, но и шотландска, ирландска, фламандска и немска кръв. Анри и Жана де Гол живеят в Париж, но децата им са родени в Лил - тя се мести в бащиния дом преди всяко раждане. Детството на Шарл е белязано от няколко значими фактора. 

Той е не просто будно, а буйно и самостоятелно дете. Отгледан е с любов и загриженост, но в същото време от малък е научен на дисциплина. Възпитан е в строг католически дух и дух на патриотизъм, който дори малко прескача границата на нормалното и избива в откровен национализъм. Цял живот Шарл де Гол се ръководи от старинния девиз, запомнен в детството: „По-добре да загинеш в битката, отколкото да видиш нещастието на своята родина”. Освен това той е закърмен с безкрайни разкази за историята, величието и героите на Франция. Много години по-късно, когато питат генерал де Гол какъв щеше да стане, ако не беше военен и политик, той отговаря – „вероятно журналист или историк”.

Амброаз Тома, Раймонд, увертюра 

Шарл де Гол чете отрано, започва с едрите букви в илюстрованите исторически албуми, които баща му купува. Освен на църква, семейство де Гол редовно води децата из забележителностите на Париж, които маркират френското величие. Понякога отиват и до предградието, където Анри отбранява столицата от прусаците и където загиват мнозина негови другари. Там има обелиск, на който пише: „Шпагата на Франция, разбита в мъжествената ръка на французите, отново ще бъде изкована от техните потомци”. Тези думи Шарл също не забравя и през голяма част от живота си се ръководи от желание за реваншизъм спрямо Германия и германците. 

Освен всичко това, Анри де Гол има и огромна колекция от оловни войници, почти две хиляди на брой. Фигурките са с униформи от различни армии и много подходящи за игри – но познайте кой командва хода на всяка битка. Шарл, разбира се, той от малък се запалва и по военното дело. На 10 момчето постъпва в йезуитски колеж, където получава прекрасно хуманитарно образование. Учи литература, история и философия, влюбва се в поезията и сам започва да пише. През 1902 година обаче, покрай аферата Драйфус, във Франция се засилват антиклерикалните настроения и на власт идва радикално правителство. Църквата и държавата са официално разделени, а през 1905 парламентът забранява йезуитския орден да поддържа свои училища. Тогава Шарл, заедно с брат си Жак, отива да довърши образованието си в Белгия. В едно писмо той пише на родителите си: „Грижа се за брат ми, усърдно се уча, живея живот на праведен католик и започвам деня си със сутрешната меса точно в 7”. Много типично за тийнейджър с разиграни хормони, нали? На 17 Шарл де Гол е вече бакалавър, но излиза от колежа, решен да се отдаде не на хуманитарна, а на военна кариера. 

Приемните изпити за военната академия изискват сериозна подготовка и той постъпва в престижния колеж „Станислас”, чиито девиз е „Чест, Религия и Родина”. През 1909-та де Гол е приет в престижната военна академия Сен-Сир, чиито девиз пък е: ”Учим се да побеждаваме”. Шарл е висок близо два метра, има голям нос, но излъчва достойнство и е така уверен в себе си, че изобщо не се засяга от закачките на другарите си. Те пък му измислят всевъзможни прякори, наричат го Сирано и Голямата аспержа, но също – Великият Конетабъл, прозвище, което крие и сериозна доза уважение, защото в средновековна Франция така се нарича командващият кралската армия.

Амброаз Тома, Раймонд, увертюра, 4.34 

Шарл де Гол влиза във военната академия Сен Сир 119-ти по успех от общо 230 души, а излиза оттам 13-ти. Служебната анотация при завършването му гласи: „Истински военен. Много добросъвестен и предан на делото си. Командва спокойно и енергично. Ще бъде великолепен офицер”. 

И де Гол наистина става великолепен офицер. Да, великолепието му се реализира в малко по-различна посока, отколкото неговите тогавашни началници очакват, но е факт. През 1912 година втори лейтенант де Гол е разпределен в Арас, Северна Франция и попада под командването на полковник Филип Петен. Това е същият Петен, който е големият френски герой от Първата световна война, а през Втората, вече като маршал, е големият френски позор, предал армията на Хитлер и създал правителството във Виши, което сътрудничи с германците. Съответно пък Шарл де Гол в първия период се възхищава от Петен и се сближава с него, докато във втория е главен негов противник, като застава начело на френската съпротива. Когато де Гол започва своята военна кариера, Първата световна война вече виси във въздуха. 

В края на ХІХ век започва сближаване на Франция с Русия, а после и с Великобритания. Париж още през 1892-ма сключва военна конвенция със Санкт Петербург, а през 1904 , след уреждане на спорните въпроси около колониите в Юго-източна Азия и Северна Африка, прави същото и с Лондон. Три години по-късно пък идва и англо-руският договор, с което се оформя Антантата, едната страна в първия огромен военен конфликт на ХХ век. Отсреща застава Тройният съюз – Германия, Италия и Австро-Унгария. Идеята за реванш над Германия и връщане на загубените области Елзас и Лотарингия доминира френското национално съзнание в началото на века. Както пише сам де Гол по-късно, „страната изпитва носталгия по славата и, желаейки мир, в същото време лелее надежди за реванш”. На мен поне ми е трудно да си представя животът в подобно шизофренично състояние, но свидетелствата за това са много, на всичкото отгоре идват и от двете страни на барикадата. „И така – напред! Сега действително се наблюдава онзи порив и ентусиазъм, за който мечтая” – пише в дневника си лейтенант де Гол през август 1914, когато Първата световна е обявена. 

И месомелачката го повлича, като не му спестява нито едно от удоволствията на истинския войник. Още същата година Шарл де Гол е ранен в крака. Лекува се месеци наред и през 1915 се връща в строя, но скоро получава пък куршум в ръката. През 1916 е вече капитан и командир на батальон, но тогава започва битката при Вердюн. Един ден той и хората му попадат първо под тежък артилерийски острел, после издържат на газова атака, а накрая са вплетени в ръкопашен бой с настъпващите немци. Батальонът е почти напълно унищожен, капитан де Гол е ранен с щик в бедрото, но всички го мислят за мъртъв, не го измъкват и той попада в плен. През следващите три години прави пет опита за бягство, всеки път немците го хващат и поставят при все по-тежък режим. „Аз съм жив погребан” – пише де Гол в едно  писмо до майка си. Пленът наистина го мъчи, той е бесен, че не може да участва в победата над Германия, която става факт в края на 1918 година. 

Това е повод за празник в къщата на де Гол - като истинско чудо се приема факта, че и четиримата им синове се прибират живи и почти здрави. Самият Шарл обаче е мрачен, чуди се дали да не зареже военната кариера, но постепенно черните мисли се разсейват и той се връща към обичайното хладнокръвие и готовност да следва онова, което смята за свой дълг – служенето на Франция.

Амброаз Тома, Миньон, увертюра, 6.08 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43