Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителските права са между другото в Семейния кодекс

Промените в Семейния кодекс, които от понеделник са предложени на обществено обсъждане,  засягат  въпроса за осиновяването и за родителските права. В интервю за Радио Пловдив Светослав Стефанов председател на Съюза на бащите в България и медиатор към Софийския районен и градски съд, коментира промените в часта за родителските права.

Той коментира предложената промяна за  родителските права при развод, при който вече майката и бащата ще имат  съвместни родителски права, като необходима. Това е кауза, заради  която е създаден и Съюза на бащите. 

При нарастването на броя на разводите у нас, и при т.н. съжителство на семейни начала, това е важен проблем, който засяга многа хора.

Най-важното в случая е, че концепцията на Съюза на бащите в България беше налагането точно на това – тъй нареченото споделено родителство, макар и при раздяла на двамата родители продължава да се отглежда съвместно.  Статистиката за 2015 г. е, че в брак  са родени 27 хиляди деца, а без брак – 38 хиляди. Важно е родителите след като се разделят да запазят и двамата отговорността към детето.

Досега съдът присъждаше родителските права на единия родител, в 90 процента това беше майката, а другият получаваше право да вижда детето при определени условия. Сега при развода родителите ще получават съвместни права.Но в законопроекта е допусната възможността, ако някой от родителите иска родителски права, това де се решава от съда. 

Стефанов коментира и казуса за режима на пътуване в чужбина на единия от родителите при конфликт между тях, или отказ на единия да подпише разрешение, както и отвличането на децата от единия от родителите, което също често се случва.

 Но с измененията на закона има един проблем, който се явява – а именно проблемът с напускане на страната на детето от отглеждащия родител. Реално измененията мотивират към едно споделено родителство, но все пак ако единият родител пожелае – може да води  права за детето.  Но тук идва и вторият момент, на който започнах да наблягам, който никак не е маловажен, защото е голям броят на бащи, които не може да си виждат децата по простата причина, че майките предпочитат да напуснат страната. Сега много по-лесно отглеждащият родител взима детето и напуска страната и другият родител няма възможност за контакти и няма никаква защита.  С промените в Семейния кодекс напускането на страната на отглеждащия родител ще става единствено с  решение на съда. Можем да кажем, че това са един стъпки на навлизане в споделеното родителство, но още по никакъв начин не е изградена конкретна концепция как ще бъде осъществявано това споделено родителство. Идеята  на съюза беше това споделено родителство да е от двете страни -  не само за отглеждане, но и финансовия модел.

Съюзът на бащите в България скоро ще излезе с официално становище по законпоректа за промените, но от първо прочитане,  Стефанов смята, че цялата концепция е насочена към   осиновяването,  а останалите проблеми  за родителските права,които засягат много повече деца и родители, са между другото, някакси в контекста. 

Цялото интервю със Светослав Стефанов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57