Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесен старт на пръстовия идентификатор в УМБАЛ "Свети Георги"

Над 100 болници в страната  са въвели до момента новата система за регистрация на пациенти чрез пръстов идентификатор. Това съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков в  Клиниката по ушно-носно гърлени болести в УМБАЛ“Свети Георги“, където бе тествана системата и в реално време бе извършена  регистрация на пациент. 

В УМБАЛ „Свети Георги“ са инсталирани 80 четци и чрез новата система са регистрирани вече над 300 пациенти, обясни  изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов. „Устройствата са както на  главната регистратура, така  и във всички отделения. Така ще се избегнат опашките на регистратурата, а чекирането при изписване ще става в самото отделение за улеснение на пациентите, допълни проф. Джамбазов.

Бе отчетено, че пациентите съдействат на регистраторите и не отказват чекиране. Д-р Шарков поясни, че при спешните случаи пръстова автентификация не се прави в момента на приемане. Софтуерът е снабден с бутон „спешност“ и чекирането се извършва след стабилизиране на пациента. 

Реистрацията се случва за  минута и половина, а последващата регистрация отнема още по-малко време, допълни заместник здравният министър.По думите му това е най-добрият начин, чрез който всеки един пациент може да контролира как се разходват финансовите средства, които като здравноосигурителни вноски  постъпват по неговата сметка. 

Д-р Шарков  е категоричен, че чрез пръстовия идентификатор ще спрат злоупотребите и припомни  случая с разследвана от прокуратурата болница, в която бяха открити в шкаф дузина лични карти на фиктивни пациенти.

От своя страна подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева поясни, че за улеснение на пациентите подобни устройства ще бъдат монтирани и в Районните здравни каси. По думите и така ще бъде улеснена първоначалната регистрация на гражданите и натрупването на база данни за всеки пациент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делото срещу близнаците от Цалапица започва по същество

Днес започва по същество делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов.  Очаква се на днешното заседание да бъде разпитан сочения за негов пряк убиец Рангел Бизюрев, който след дълго укриване в  чужбина, най-сетне бе екстрадиран в България.   След..

обновено на 16.05.24 в 08:20

Съветниците преразпределят над 2 млн. лв. от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от общинските дейности ще гласува на днешната си сесия Пловдивският общински съвет. С него се преразпределят над 2 045 000 лева.  Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета Причината за изменението на..

обновено на 16.05.24 в 08:20

Панаир на занаятите подкрепя децата със синдром на Даун

Започва пролетното издание на Панаира на занаятите  в Пловдив. Тази година то е благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун и се организира от Регионалната занаятчиска камара и общината.  От четвъртък до неделя ще има поредица от събития на улицата на занаятите в Стария град.  Основен акцент е художественото плетиво, което ще бъде..

публикувано на 16.05.24 в 07:30

Финансистът Светозар Гледачев се среща с пловдивчани

Финансовият анализатор Светозар Гледачев ще проведе днес станалата традиционна среща с пловдивчани. Основната тема ще е „Какви икономически сътресения се очакват до края на годината, за всеки човек, за държавата и за света?“. Гледачев ще отговаря на въпроси на присъстващи, свързани с темата. Заплатите на българите скоро няма да стигнат..

публикувано на 16.05.24 в 06:54

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16