Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад пловдивчанин кани на виртуална разходка в Музея на Съединението

БНР Новини
Снимка: plovdivbg.info

През май тази година Симеон Марлоков представи своя авторски проект „Виртуална разходка” в експозицията „Съединение на България от 1885 г.” на Регионалния исторически музей в Пловдив. Учил е в математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” и е настоящ възпитаник на филиала на Техническия университет-София в Пловдив. Казва, че осъществяването на идеята е било предизвикателство:

Проектът започна своята история още когато бях ученик. Винаги съм имал интерес към културните институции. Имах желание да пресъздам една от тях, за да остане не само за сегашното поколение, но и за по-младите и за хората след тях. Изпълних го сам. Бяхме екип в началото, когато го презентирахме, но по техническата част съм работил единствено аз. Много труд беше нужен, за да се създаде виртуалната разходка. По принцип по подобни начинания работят големи екипи, но когато човек го прави сам, изисква много време. Затова и реализацията отне три години.

Освен детайлно виртуално копие на експозицията за Съединението на България, проектът на Симеон Марлоков е и платформа, която може да бъде допълвана. Първоначалната идея на автора е била тя да покрие целия Пловдив:

Не исках да се огранича само до музея, но участието ми в този проект приключи. Оттук нататък ще се радвам, ако някой друг, ентусиазиран като мен, иска да го продължи. За съжаление аз вече нямам време и възможност да развивам активно проекта, тъй като обемът на работата е твърде голям за мен за момента.

Снимка

Подобни виртуални разходки са леснодостъпен вариант за модерния човек, ежедневно работещ с различни интерактивни устройства, да „посети” експозицията по всяко време и от всяка точка на планетата, където има достъп до интернет. Но възможно ли е по този начин да се получи обратен ефект – това, което е достъпно, вече да не е интересно и връзката между младите и българската история да изтънее? Според Симеон Марлоков:

Има хора, които продължават да вярват в българското, да знаят родната история и да се гордеят с нея. Разбира се, ще се намерят такива, за които денят на Съединението 6-и септември е просто почивен ден. Но винаги ще има хора, които ще знаят, че това е една специална дата, от която, за мен лично, единствената по-важна е Освобождението на нашата страна от турско робство – 3 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!