Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови сме на отстъпка в името на силен РБ

Димитър Делчев - секретар на ПГ на РБ

С предчувствие за есен стартира новият парламентарен сезон. Възторзи и подозрения, след раздялата -  умиление от новите срещи и  пожелания за активна работа, увенчана с качествени законодателни актове. Сега отново е ред за реформи,  за партийни заявки, предизборни битки и  нажежено очакване. Часовникът отмерва оставащото време от лятото и формулира въпросите в упор:  за кандидат-президентските номинации, за предпочитанията на партиите, за постигнатия  не-възможен консенсус. По-близо ли са днес реформаторите  до единна президентска кандидатура на дясното и кога блокът ще обяви решението си? Събеседник – Димитър Делчев – секретар на ПГ на РБ 

Радио Пловдив: Два въпроса, вие изберете откъде да започнете. Сгреших ли като казах, че малко се объркахме за посланията, които Реформаторският блок отправи и вторият въпрос – готови ли сте вече с номинацията си за президент от името на Реформаторския блок?

Димитър Делчев: Ние сме почти готови с номинацията за президент с оглед на това, че остава от тримата кандидати, номинирани от партиите от Реформаторския блок, това са Трайчо Трайков, проф. Велислав Минеков и генерал Съби Събев да изберем двама, които да съставят кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок, която ние считаме, че ще бъде много успешна, дай Боже, да стигне до балотаж на следващите избори.

Това, което ме питате за объркването, нормално е да говорим за объркване, особено що се касае до Реформаторския блок, но това не е изненада за никого предполагам. В Реформаторския блок има различни партии и въпреки, че нас ни обединява една идеологическа общност, идеологическа идентичност. 
Често се случва да има различни схващания в различните петпартии по отношение на пътя, по който трябва да се стигне до крайната цел. В случая ние от управляващото мнозинство в Реформаторския блок, партиите, които сме в управлението, от които са и мнозинството от народните представители в парламентарната група декларирахме, че запазваме нашата подкрепа към настоящото управление и дадохме своите приоритети. Това са на първо място, вие го споменахте, борбата с корупцията, на второ място, и много важно – образованието, този политически сезон ще заложим много на професионалното образование, допълнителна реформа в предучилищното и училищно образование и висшите училища и не на последно място икономиката. Знаете, че ще започне скоро  обсъждането на бюджета. Там ние от Реформаторския блок имаме определени приоритети, които са свързани и с развитието на определени доста изоставащи региони в България. Тук визирам северозападния район, за който се надявам да изготвим една стратегия. Също така ще настояваме и в рамките на бюджета да има повече пари за Северозапада, тъй като това е най-бедният регион в Европа и е логично да се опитаме да го придърпаме към останалите региони като например Пловдив, който е един от най-добре развиващите се региони икономически и други закони, които да подобрят по някакъв начин финансовото състояние на българските граждани. Тук визирам закона за фалита на физическите лица който все още обсъждаме в парламентарната група, но който ще има за цел да предпази добросъвестни длъжници, такива, които са имали доброто намерение да си платят, но обективни обстоятелства и икономическа промяна им е попречила, добросъвестни длъжници да могат да се предпазят от това да станат вечни роби на определени кредитори било то лихвари, било то кредитни институции.

Радио Пловдив: Всеобщо е усещането, че Реформаторският блок се движи на две скорости, въпреки че ДПС употребиха точно тази цифра, може би те са дори още повече, ще разсеете ли общото усещане, че разноговоренето в Реформаторския блок се е превърнало в линия на поведение?

Димитър Делчев: Първо, аз искам да подчертая, че отделни, самоволни актове и разноговорене по отношение на общата линия на Реформаторския блок  не трябва прекалено много да обърква хората. Ясно е, че пет от шестте партии в Реформаторския блок са в управляващото мнозинство, имат и някакво участие в правителството, така че някой силно крещи опозиционно не означава, че Реформаторския блок се колебае. На второ място, аз искам да подчертая, че ние сме на етап, когато влизаме в една президентска кампания, живот и здраве от другия месец доста единно.

Реформаторският блок успя да извърви целия път от това да има седем кандидата, номинирани от различни партии, плюс непартийните членове, след това ги сведохме до пет, сега са три и сме наистина много близо до това заедно да стигнем до единна кандидатура от една кандидат-президентска двойка, която  да ни представи добре на изборите, което също е признак на единство и на обща работа. И на трето място, искам да п0дчетрая, че Реформаторския блок постоянно увеличава резултатите на последните избори, така че  няма причина за такива тревоги, каквито има по отношение на  Реформаторския блок, каквито има в момента.

Радио Пловдив: Считате ли, че Реформаторският блок ще бъде на нивото на обществените очаквания сега да излъчва сигурност на решенията, които отстоява и да преодолява тази несигурност и страх от неизвестността?

Димитър Делчев: За жалост това за колебанията по отношение на геополитическата ориентация го има и го е имало в исторически план много дълго време в българското общество. Аз не смятам обаче, че по отношение на управляващото мнозинство има такива колебания. Напротив, да, отделни актове, отделни ходове на премиера Борисов могат да се тълкуват в такава светлина, но истината е, че ние от Реформаторския блок, които сме част от управлението, на всяка крачка и във всеки един момент използваме да подчертаем и да държим като, как да кажа, като клин нашата евроатлантическа ориентация, защото тя няма алтернатива за България. Ако България иска да се развива това е нашият път и това е нашата геополитическа принадлежност. Русия, Турция и всякакви колебания към тези две държави са по-скоро отмятане от един дългосрочен ангажимент, който ние имаме към Европейския съюз и НАТО, който един такъв рязък завой би довел по-скоро до дерайлиране на влака отколкото до нещо по-добро за България и аз мисля, че разумните хора в България си дават сметка за това нещо. Така че тук не трябва да се търси под вола теле. Разбира се г-н Кънев, сходно на г-жа Корнелия Нинова например, направи едно такова опозиционно изказване, защото това е модерно сега да се говори.

Радио Пловдив: А как ще коментирате следната теза – Трайков – кандидатът на Реформаторския блок за президент, генерал Съби Събев – вицепрезидент, такава информация вече кулоарно поне изтече, ще потвърдите ли и ще отречете?

Димитър Делчев: Няма взето решение, това е факт, но това са двама от тримата сериозни кандидати, на които се разглеждат кандидатурите. Аз обаче смятам, че ще бъде грешка ако старите партии с лека ръка отхвърлят кандидатурата на проф. Велислав Минеков, защото въпреки, че неговия език понякога не е префинен политически, не е най-дипломатичният, той е истински представител на гражданското общество, който може да изрази ясна позиция, такава каквато хората изразяват всеки ден.

Радио Пловдив: Ще кажете ли все пак кога ще излезете с вашето решение, тъй като останахме с впечатлението, че поне публичността вече е наясно  с това, че е решаващ гласът точно на вашата партия на Меглена Кунева?

Димитър Делчев: Така е. доколкото знам през цялата седмица  тази ще има разговори. В крайна сметка ще трябва да се направи отстъпка в една или в друга посока. Ние заради общото благо сме готови да направим тази стъпка, защото винаги сме държали на единството на Реформаторския блок и се надявам и в колегите да няма такива колебания, каквито се забелязват последните дни и да се издигат самостоятелни кандидатури или нещо такова. Вървим в посока на това да има силен Реформаторски блок на следващите избори и да дадем една истинска добра двойка.

Аз по-скоро искам да гледаме тенденциите, а тенденциите така както ние ги виждаме са, че последните няколко месеца Реформаторският блок е четвърта към трета политическа сила. От трета политическа сила Реформаторският блок спокойно може да стигне до балотажа и това ще стане с личности президент и вицепрезидент, които убеждават, които правят добра кампания и разбира се с много работа в следващите два месеца.

Радио Пловдив: И все пак ако не стигнете до балотаж ще подкрепите ли ГЕРБ, защото говорим за тенденции?

Димитър Делчев: Има много време до балотажа. Това е логично човек да го помисли, но нека да видим как ще протече кампанията, нека да видим и кой е кандидатът на ГЕРБ, аз  преди да видя кандидата на ГЕРБ не мога да кажа, тези избори са преди всичко мажоритарни избори за личност и след това ще можем да говорим. Всъщност добре е да знаем, че пък ако ние стигнем до балотаж ГЕРБ ще подкрепят нашите кандидати ако те случайно не са, за да имаме и ние такава готовност.  Съжалявам, че не мога аз да ви дам новината, но нека да изчакаме естествения ход на нещата и ще го имате скоро надявам се.

Радио Пловдив: И вашето решаващо гласуване. Димитър Делчев – секретар на парламентарната група на Реформаторския блок.


.Повече чуйте от звуковия файл....................





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23