Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От октомври светофари ще регулират кръстовището на Околовръстното с пътя за Марково

| обновено на 02.09.16 в 15:17

До края на септември ще има светофари на кръстовището на Околовръстния път на Пловдив и пътя за село Марково. Това съобщи в Пловдив омбудсманът Мая Манолова, която се ангажира лично с решаването на проблема след като получи подписката на над 1000 жители на селото. Те настояват на опасното кръстовище да се изгради светофарна уредба, за да се предотвратят многото катастрофи, част от които с жертви. 

Манолова заяви, че е настоявала светофарите да са готови до 15-ти септември, когато децата тръгват на училище, но това се е оказало невъзможно. 

Проверката, направена от омбудсмана, показва, че по този казус институциите са действали със забавяне. Най – сериозно е забавянето от страна на Областното пътно управление, което и преди е било сезирано за необходимостта от изграждането на светофар на това кръстовище. Забавяне има и от Регионалната дирекция на МВР в Пловдив, а най – малко е забавянето от страна на община „Родопи“, посочи Манолова. 

Тя каза, че не е могла да се свърже с кмета на Пловдив, но е факт, че той е поел ангажимент да подпомогне финансово община „Родопи“ за изграждането на това съоръжение. Пловдивският кмет е трябвало да внесе докладна записка по въпроса в Пловдивския общински съвет още в началото на месец юли, но това и до този момент не е направено, допълни Мая Манолова и изрази надежда Тотев все някога да спази публично даденото обещание. 

Снимка

Омбудсманът разчита чрез даденото публично обещание и от кметовете на Пловдив и Родопи, и от представителите на фирмата-изпълнител, казусът със сфетофарите да се реши и да не се налага да идва втори път по този повод в Пловдив.

Проектирането на светофарна уредба на републикански път е изключение и е в отклонение от нормите на Закона за движение по пътищата, но макар и рядко се разрешава, заяви Александър Георгиев от фирмата-изпълнител „Акском“ ЕООД. Той посочи, че първото изключение е било изграждането на светофари на Околовръстното шосе на Пловдив с „Коматевско шосе“. Това на пътя за Марково ще е второ изключение. От фирмата увериха, че очакват на 12 или 13 септември да бъде одобрен проектът за светофарите. Ако всички документи са редовни, изграждането им ще стане за 15 дни, посочиха от фирмата-изпълнител.

В Пловдив омбудсманът Мая Манолова се срещна с кмета на община "Родопи" Пламен Спасов и представители на фирмата-изпълнител. След това е срещата й с жители на Марково, а след нея Манолова ще бъде и в Коматево. 

Поканата е от живеещи около "Коматевско шосе", което е в ремонт. Местните жители са притеснени от дългия срок на ремонта и постоянното му спиране. 

Ще настоявам община Пловдив и кметът на Пловдив да дадат ясни срокове кога ще приключи ремонтът на "Коматевско шосе", подчерта Мая Манолова. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51