Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците чакаха 100 г. да се обединят, ние сме по-нетърпеливи

| обновено на 06.09.16 в 18:14

Спомням  си годините преди 1989 г., когато денят на Съединението не беше почитан поначина, по който е празнуван и почитан сега. Обичайно журналистите задаваха въпрос на случайно преминаващи граждани: „Какво означава за вас датата 6-и септември“ и обичайно хората не знаеха, че това е деня на нашето съединение, но ние, пловдивчани, още от ученици знаехме.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и "Точно днес" по Радио Пловдив Петър Стоянов – президент на България от 1997 до 2002 г.

За всички българи това е много голям празник. Най-напред, защото България се уголемява двойно. Две български територии или две територии, населени предимно, преимуществено с българи се обединяват. Второ, да не забряваме, Съединението е началото на реализиране на българския национален идеал. Така са го виждали нашите възрожденци тогава. След Сан-Стефанския договор, България е разкъсана. Северна България - независимо княжество, Южна България, така наречената Източна Румелия и Македония, която изцяло остава в рамките на Османската империя. За нас е важно да се отбележи, че съединението е продължение на тази невероятна национална енергия, която българският народ излъчва от времето на своето Възраждане, през Освободителната война…

Съединението е станало в Пловдив, защото това е бил възрожденския център на България, където по  невероятно стечение на обстоятелствата са се съсредоточили всички наши видни общественици, коментира  Стоянов, който припомни думите на Бисмарк, че германците са чакали 100-години, за да се обединят, а българите са толкова нетърпеливи..:

Истината е, че ние тогава имаме национален идеал, много ясно обособен, много ясно артикулиран – обединението на България. В името на този национален идеал се обединяват усилията на всички български правителства, може да са от различен спектър, но нито един не може да си помисли дори да застане срещу този национален идеал. За съжаление, пак в името на този национален идеал, след проливането на реки от кръв, България преживя и няколко национални катастрофи.

Стоянов припомни, че очакванията на обществото тогава са били Русия да подкрепи съединението, а Турция да нападне страната, но се е случило обратното. Той е на мнение, че в момента ситуацията е аналогична:

Независимо, че много хора по света – и в Европа и в България гледат на ЕС в известна степен дори снизходително, смятайки че трудно се справя с предизвикателствата пред себе си, аз смея да твърдя, че ЕС продължава да бъде най-сигурното пристанище за България и без ЕС ние щяхме да бъдем много по-разколебани, много по- объркани, в много по-тежка ситуация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08