Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античният театър е най-голямата забележителност в Пловдив

| обновено на 07.09.16 в 08:18

Античният театър е най-голямата забележителност в Пловдив. Това мнение споделят повече от 50% от хората, участвали в специална анкета, организирана от сдружение „Пловдив-най-старият жив град в Европа”.

Тя се проведе в рамките на един месец и в допитването взеха участие 6327 души. Гласуването се осъществи чрез анкетьори-доброволци и чрез няколко електронни сайта, в това число и сайта на Сдружението.

Римският стадион и тепетата също попадат в топ три на забележителностите. Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със „Знак за древността”. Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Гласове са събрали още Гребния канал, Цар Симеоновата градина, Хисар Капия, Одеон, Античният форум, Небет Тепе, Етнографският музей, Архитектурен комплекс „Капана”, Сахат тепе - Часовниковата кула, Пловдивски панаир, Паметникът Альоша и други.

Организаторите са си поставили за цел улесняване на множеството очаквани посетители в града на тепетата, след като втория по големина български град спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019”.

„Бихме искали, като културна столица на Европа през 2019-та година, да подготвим града си за огромния международен интерес, който очакваме. Отбелязвайки най-атрактивните исторически обекти със „Знак за древността”, ние ще акцентираме върху важното значение на Пловдив за историческото развитие на континента. Заедно с това ще работим за развитието на духовните ценности, културата и изкуството, науката и спомагането за утвърждаването на града ни, като културна столица на Европа. Предвиждаме поредица от събития, които да разкрият красивата история на Пловдив, като едновременно с това очакваме подкрепата на сдружения, развиващи сродна дейност, както и от страна на Общинска администрация, Пловдив.” – заяви председателят на Управителния съвет на СНЦДОП „Пловдив-най-старият жив град в Европа” Любомир Костов. Предстоят разговори с Община Пловдив за съвместна дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46

Медицински хеликоптер транспортира пострадал край Смолян колоездач

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до София пострадал колоездач.  Велосипедистът  е пострадал тежко по време на Пампорово Байк фест. Той е 44-годишен гръцки гражданин. Заради инцидента екипи на Аварийно спасяване и Планинската спасителна служба спешно бяха повикани на помощ, съобщиха от Аварийно спасяване във Фейсбук...

обновено на 28.07.24 в 17:54

Полицията с драконовски мерки за пловдивското дерби

Заради пловдивското дерби между "Ботев" и "Локомотив" полицията предприема редица сериозни мерки. Планирано е засилено присъствие на екипи на полицията и на жандармерията на територията на спортната зона и в града, като служителите имат ангажимент към цялостното обезпечаване на обществения ред и бърза реакция при получени сигнали за нарушения...

обновено на 28.07.24 в 17:37

Ограничават движението заради дебрито ПФК „Ботев“ – ПФК ,,Локомотив‘‘

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Локомотив‘‘- Пловдив на стадион „Христо Ботев“, днес от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението на масовия градски автобусен транспорт по бул. ,,Източен“ от кръстовището с бул. ,,Княгиня Мария Луиза“ до кръстовището с бул. ,,Санкт Петербург“. От ОП..

обновено на 28.07.24 в 17:37