Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът ще стане по-независим, ако има отделен бюджет

Промените, които се предвиждат в ЗМСМА, са много полезни по мое мнение и по мнението на колегите. Ако те бъдат приети, институцията омбудсман ще се почувства много по-независима да изпълнява функцията си. На срещата с националния омбудсман Мая Манолова се обединихме единодушно около идеята, че омбудсманът трябва да има самостоятелен бюджет, с който да разполага и да бъде независим от общинските съвети, от които той е избран. Очакваме да научим как МФ ще приеме това предложение заяви Борислав Стаматов – обществен посредник на Пловдив.  

Втората основна промяна е в община с над 20 000 души население задължително да бъде избиран омбудсман. Стаматов обаче уточни, че по мнението на Манолова, омбудсман трябва да има всяка една община, тъй като „хора има навсякъде“.

Друга основна промяна е как да  се избира един омбудсман в общината. В момента това става с мнозинство от  две трети в местния парламент.  В закона сега се залага изискването за мнозинство от 50 плюс  един, но когато той трябва да бъде освободен, това да става с мнозинство от две трети, което ще улесни процедурата, подчерта Стаматов. Той уточни, че националният омбудсман Мая  Манолова е предложила по-далечен вариант – омбудсманът да бъде избиран с избори, така както се избират кметовете и общинските съветници.

Проблемите на гражданите от всички общини съвпадат, независимо от това, какви са бюджетите им – ВиК, незаконно строителство, проблеми с общински жилища. За съжаление има и много проблеми, които не са в компетенциите на омбудсмана, където той няма как да се намеси. Обсъдено бе още  и дали регионалните омбудсмани могат да получат такива правомощия, каквито има и националният омбудсман. Засега това не е предвидено в промените, но нито един колега не е върнал хората. Обръщаме се  към съответните институции за помощ и досега не сме получили нито един отказ от помощ, заяви Стаматов.

.Комисията, на чието заседание бяхме с колегите от другите региони, за съжаление обаче  взе решение да се отложи обсъждането на промените в закона, за да се изчакат становищата на министерството на финансите, както и официалното становище на Националното сдружение на общините в Република България. Когато те бъдат получени, ние отново ще обсъдим ситуацията и ще заявим подкрепата си за промените. Засега е малко рано да говорим за тях, заяви още Борислав Стаматов – обществен посредник на Пловдив.

Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36