Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват на Пловдив престижната награда за туризъм "Златна ябълка"

| обновено на 09.09.16 в 10:10

Пловдив получава тази вечер наградата „Златна ябълка“, която е своeобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия.

Наградата е присъдена за първи път през 1970 г. Първият носител е Сицилия.

На церемонията при Пеещите фонтани ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

Наградата се дава от Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма FIJET на Пловдив  за разнообразния културен живот в града, проектите за археология, развитието на творческите индустрии и титлата „Европейска столица на културата за 2019“.

Престижното отличие ще бъде връчено тази вечер на кмета Иван Тотев от президента на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма  - FIJETи бивш министър на туризма в Тунис Тиджани Хаддат. Церемонията е от 20ч. в Цар Симеоновата градина. 

От Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма ще присъстват нейният президент Максим Минчев и Пламен Старев, който оглавява  Комисията за международната журналистическа награда. 

От 7 септември до днес представители от 12 държави между които Египет, Великобритания, Мароко, Испания, Франция и др.  бяха  в Пловдив и се запознаваха с града ни, който ще представят в свои публикации. 

Защо Пловдив получи този приз и за положителната му проекция в бъдещо време, чуйте от  Пламен Старев, председател на   Комисията за международната журналистическа награда и секретар на Българската федерация на журналистите и писателите АБУЖЕТ. 

Интервюто с Пламен Старев е в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Столетово десетки участваха в бдението в памет на убит мъж

В карловското село Столетово десетки хора дойдоха да поднесат цветя, да запалят свещ и да се поклонят в бдението в памет на убития Борис Кисьов.  Възпоменателната проява бе организирана от  Инициативния комитет “Столетово - единни за справедливост”.  В бдението участва и синът на убития Нено Кисьов, който се е върнал от чужбина преди часове...

публикувано на 12.10.24 в 15:38

Загасиха напълно пожара в депото в Цалапица

15 часа след възникването на огъня вече напълно е потушен пожарът на регионалното депо за отпадъци в Цалапица, съобщиха от община Пловдив.  Локализираха пожара в депото на Цалапица Цялата тежка техника ще продължи да запръстява превантивно още няколко часа. По билото и откосите на депото са депонирани купчини пръст, за да може да се реагира..

публикувано на 12.10.24 в 14:53

Три села протестираха заради забавеното строителство на жп надлез

Жителите на селата Трилистник, Скутаре и Рогош излязоха на протест заради забавянето на строежа на новия пътен надлез в района на двете населени места. Протестираха пред строящото се съоръжение, за да изложат исканията си. Жители на Трилистник излизат на нов протест По първоначален план строителните дейности на обекта трябваше да завършат преди..

публикувано на 12.10.24 в 14:14

Потвърдиха кредитния рейтинг "ВВВ" на община Пловдив

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ“  стабилна перспектива на Община Пловдив.  Това сочи докладът от последната мисия на рейтинговата агенция, която се проведе през септември тази година.  Постигането на финансова стабилност и устойчиво развитие,..

публикувано на 12.10.24 в 12:20

Служител на фирмата е вероятният подпалвач в двора на "Чистота"

Камерите на общинското предприятие „Чистота“ са засекли евентуалния подпалвач в двора на фирмата вчера, съобщи заместник - кмета с ресор  екология Иван Стоянов.  Записите, на които се вижда заподозреният са предадени на Първо РПУ, което разследва пожара. Мъжът е служител на "Чистота". Припомням, че вчера сутринта в двора на фирмата се запалиха..

публикувано на 12.10.24 в 09:54