Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излъчват онлайн "Капана фест" през октомври

Снимка: Д. Владимиров

„Капана фест” ще се проведе на 14, 15 и 16-ти октомври и това издание на фестивала ще бъде по-различно, тъй като голяма част от събитията в програмата ще бъдат в новите зони на квартала.

За първи път в България на една от сцените, на която ще е концертът на кларнетиста Илиян Илиев  и маестро  Диян Чобанов от Държавна опера , ще се осигури лайф стрийм във фейсбук през цялата вечер, съобщи Иван Тотев. По този начин, хората и да не са физически на фестивала, ще могат да следят какво се случва на сцената и в публичните пространства наблизо. 

Улица „Константин Стоилов“ ще бъде превърната в зона за кино, като основно ще се излъчват европейски филми. Изненадата на ул. „Георги Бенковски“ е изградена акустична сцена. Три са сцените, които ще осигуряват доброто настроение в рамките на фестивалната програма, като основната ще бъде „Ядрото“. 

Нина Николина и Калин Вельов ще вземат участие със своя проект „Пендара“. В концертите се включват  още  украинския етнопроект „Месечина“, както и акордеониста Петър Ралчев с приятели. Участниците на рок-сцената ще бъдат голяма изненада за публиката. Сред тях е американската метъл-рок  банда „The house of broken promises”, които ще зарадват доста от феновете на „Металика“. 

 „Който не може на отиде на Октобер фест, да дойде на Капана фест“, подкани Никола Сивков от организаторите. Той  съобщи, че за по-голям простор и уют на квартала ще бъде затворен паркинга на улица „Златарска“, като мястото ще се използва за базара, който ще представя занаятчии от цялата страна.

В рамките на „Капана фест“ ще има състезание на тема: „Обособяване на халите като културен мост между бъдещето и настоящето“. Проектът вече е започнат и ще бъде развит до 2019 година, като стените на сградата ще бъдат изрисувани със събития от българската история. Графитите ще изобразяват миналото на квартала и на сградата, както и самият „Куршум хан“, на чието място са построени Халите.

Във фестивалната програма са включени спортни мероприятия под формата на игри с публиката, тренировки и други. На улица „Христо Дюкмекчиев“ ще има представления със съвременно танцово изкуство, скейтбордисти, уоркшопи, брейк танци, фънки, суинг с  участници от цялата страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31