Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Излъчват онлайн "Капана фест" през октомври

Снимка: Д. Владимиров

„Капана фест” ще се проведе на 14, 15 и 16-ти октомври и това издание на фестивала ще бъде по-различно, тъй като голяма част от събитията в програмата ще бъдат в новите зони на квартала.

За първи път в България на една от сцените, на която ще е концертът на кларнетиста Илиян Илиев  и маестро  Диян Чобанов от Държавна опера , ще се осигури лайф стрийм във фейсбук през цялата вечер, съобщи Иван Тотев. По този начин, хората и да не са физически на фестивала, ще могат да следят какво се случва на сцената и в публичните пространства наблизо. 

Улица „Константин Стоилов“ ще бъде превърната в зона за кино, като основно ще се излъчват европейски филми. Изненадата на ул. „Георги Бенковски“ е изградена акустична сцена. Три са сцените, които ще осигуряват доброто настроение в рамките на фестивалната програма, като основната ще бъде „Ядрото“. 

Нина Николина и Калин Вельов ще вземат участие със своя проект „Пендара“. В концертите се включват  още  украинския етнопроект „Месечина“, както и акордеониста Петър Ралчев с приятели. Участниците на рок-сцената ще бъдат голяма изненада за публиката. Сред тях е американската метъл-рок  банда „The house of broken promises”, които ще зарадват доста от феновете на „Металика“. 

 „Който не може на отиде на Октобер фест, да дойде на Капана фест“, подкани Никола Сивков от организаторите. Той  съобщи, че за по-голям простор и уют на квартала ще бъде затворен паркинга на улица „Златарска“, като мястото ще се използва за базара, който ще представя занаятчии от цялата страна.

В рамките на „Капана фест“ ще има състезание на тема: „Обособяване на халите като културен мост между бъдещето и настоящето“. Проектът вече е започнат и ще бъде развит до 2019 година, като стените на сградата ще бъдат изрисувани със събития от българската история. Графитите ще изобразяват миналото на квартала и на сградата, както и самият „Куршум хан“, на чието място са построени Халите.

Във фестивалната програма са включени спортни мероприятия под формата на игри с публиката, тренировки и други. На улица „Христо Дюкмекчиев“ ще има представления със съвременно танцово изкуство, скейтбордисти, уоркшопи, брейк танци, фънки, суинг с  участници от цялата страна.


Още от категорията

Мястото на спектакъла е в театъра - театърът е храм

Хубаво е, че вече можем да правим нашите представления за закрито, защото там е мястото на театралните представления. Хубаво беше да бъдем на въздух, но и самите постановки са правени  не за площада, а – за тази кутийка, наречена театър“, заяви директорът на Родопския драматичен театър Румен Бечев. Мястото на спектакъла и на театралната..

публикувано на 27.05.20 в 13:13

Кураторството да e отделна категория в наградите "Пловдив"

През 2010 г. на галерия „Възраждане“ беше възложено да направи есенните изложби. Нашата тема „Тялото“ тогава събра 20 прекрасни автори от цялата страна в обща експозиция. Наши съмишленици искаха да ни предложат за наградата „Пловдив“. След кратки размисли стигнах до болния въпрос, че тази награда трябва да се дава в изобразителното..

публикувано на 27.05.20 в 12:30

Великите европейци - Led Zeppelin, трета част

Да, китарата на Джими Пейдж е величествена и вълшебна в тази епична песен на „Лед Цепелин”, посветена на любовта - Since I've Been Loving You. И – да, всички от „Лед Цепелин” губят тревожните си мозъци по разни девойки, не само по онези, които ги следват на тълпи, предлагат им се на всевъзможни места пред, зад и около сцената, промъкват се в..

публикувано на 27.05.20 в 10:45
Сцената на Драматичен театър Пловдив в очакване да вдигне завеса

Въпросът е какво ще покажем на публиката

Благодарност към държавата и очакване час по-скоро да се срещнат с публиката – така ръководителят на Ансамбъл “Тракия” проф. Даниела Дженева и директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев приемат новината за отварянето на танцовите зали, театъра и операта.  Тя дойде днес след среща на двама министри – на здравеопазването..

публикувано на 26.05.20 в 16:31
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49