Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнесът да определя необходимостта от специалисти

Сред темите  на деня е категоричната стъпка, която  направиха 14 училища в 10 града в страната, въвели от настоящата 2016-2017 учебна година дуалното обучение.  Първата паралелка деветокласници в цялата страна, която ще се обучава по дуалната система по новия закон и без да разчита на проекти, тръгва в Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване  „Христо Ботев“ . За амбициите на  реформата, очакванията и предизвикателствата –директорът  Костадин Костадинов. 

Дуалното обучение е предизвикателство за нашето училище с почти 110 – годишна история и едно от най-старите занаятчийски училища в България, заяви Костадинов Той  подчерта, че със специалността „производство на тапицирани изделия“ в професията „технолог в мебелното производство“  училището дава изпреварващо знание на учениците, тъй като не чака проекти, а „се хвърля в дълбокото“ на база на новия Закон за  професионалното образование.  Учениците от 9 и 10 клас в тази специалност ще останат в класните стаи на професионалната гимназия, а в 11 и 12 клас –  три дни в училище и два дни - в реална работна среда. Това ще се заплаща, учениците ще имат трудови договори и  осигуровки. Срещата в реална работна среда ще им даде възможност да се развиват по-добре професионално в бъдеще, подчерта Костадинов.

По думите му обществото е започнало вече да се ориентира към професиите и към професионалното знание, на което принадлежи й бъдещето. Заедно с това трябва да се изучават и различни езици, и новите технологии, защото в мебелната индустрия навлязоха нови машини и  представата за „дърводелец“ вече  не е актуална. Имаме компютри, лазер за рязане и кроене на дървесина, всичко се обработва в електронен вариант и след това се подава намашината, подчерта още директорът на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване  „Христо Ботев“ Костадин Костадинов.

 Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията
Акад. Богдан Петрунов

Ваксината срещу Ковид ще се поставя на здрави хора

Локдаун е думата на годината. А Ковид - 19 превзе живота ни. Не само като загуби и страх, но и непрекъснато в общуването. И все повече. Панацея ли е  ваксината за коронавируса ? Коментар на академик Богдан Петрунов , имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Академик Петурнов смята, че  са необходими години за..

публикувано на 04.12.20 в 10:55

Д-р Бакърова от Смилян работи всеотдайно в ковид-кризата

Д-р Снежана Бакърова е джипи в родопското село Смилян с 1800 души население. Практиката и е повече от 30-годишна и обхваща освен Смилян  и други селища и махали в региона, Арда, Могилица, а някои места  са толкова отдалечени и трудно достъпни, че се е налагало да се качи на кон, за да стигне до болни хора.  В интервю за Радио Пловдив д-р Бакърова..

публикувано на 04.12.20 в 10:42
Четиригодишният Виктор от Пловдив

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му. По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа..

обновено на 04.12.20 в 09:17

Свободата съдържа ограничаване, а това е цивилизацията

Докато има разказ, докато хората разказват, човешкото съществува. Щом спрат разказването, щом говоренето ни се превърне не в разказ, а в спорене, във вдигане на лозунги, тогава човешкото започва да губи сила. Тези думи на философа литературовед Цветан Тодоров припомни преподавателят от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“..

публикувано на 03.12.20 в 17:17

"Българската Коледа" помага на Алекс от Пловдив да проходи

Рехабилитацията на Александър е по 30 лева на ден, от "Българската Коледа" вече две години му помагат, защото е с Детска церебрална парализа. Майка му разказва, че има една мечта, и тя е - и у нас, в България, в Пловдив да има детска градина, където да се грижат за деца с неговите проблеми. Той е на 4 години. Има сестра близначка, с Анастасия..

публикувано на 03.12.20 в 13:03