Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнесът да определя необходимостта от специалисти

Сред темите  на деня е категоричната стъпка, която  направиха 14 училища в 10 града в страната, въвели от настоящата 2016-2017 учебна година дуалното обучение.  Първата паралелка деветокласници в цялата страна, която ще се обучава по дуалната система по новия закон и без да разчита на проекти, тръгва в Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване  „Христо Ботев“ . За амбициите на  реформата, очакванията и предизвикателствата –директорът  Костадин Костадинов. 

Дуалното обучение е предизвикателство за нашето училище с почти 110 – годишна история и едно от най-старите занаятчийски училища в България, заяви Костадинов Той  подчерта, че със специалността „производство на тапицирани изделия“ в професията „технолог в мебелното производство“  училището дава изпреварващо знание на учениците, тъй като не чака проекти, а „се хвърля в дълбокото“ на база на новия Закон за  професионалното образование.  Учениците от 9 и 10 клас в тази специалност ще останат в класните стаи на професионалната гимназия, а в 11 и 12 клас –  три дни в училище и два дни - в реална работна среда. Това ще се заплаща, учениците ще имат трудови договори и  осигуровки. Срещата в реална работна среда ще им даде възможност да се развиват по-добре професионално в бъдеще, подчерта Костадинов.

По думите му обществото е започнало вече да се ориентира към професиите и към професионалното знание, на което принадлежи й бъдещето. Заедно с това трябва да се изучават и различни езици, и новите технологии, защото в мебелната индустрия навлязоха нови машини и  представата за „дърводелец“ вече  не е актуална. Имаме компютри, лазер за рязане и кроене на дървесина, всичко се обработва в електронен вариант и след това се подава намашината, подчерта още директорът на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване  „Христо Ботев“ Костадин Костадинов.

 Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Коронавирусът не може да мутира безкрайно

"Обнадеждаващо е, че коронавирусът не може да мутира безкрайно. Част от мутациите, които би получил след селективен натиск с различни ваксини или развиване на антитела  би довел до мутации, които ще променят начина на свързване на рецептора с клетките." Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ. "Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да..

публикувано на 19.04.21 в 16:04

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Основно училище „ Райна Княгиня ” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей. STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии,..

обновено на 19.04.21 в 14:44

Трябва да има структура за координиране на пандемията

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед.  Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения  е необходимо да има централен..

обновено на 19.04.21 в 12:26

Мерките имат ограничен ефект, когато не се спазват

„Тези противоепидемични мерки, които непрекъснато се затягат и разпускат в България, имат много ограничен ефект, когато не се спазват. Една от причината е, че хората не виждат смисъл в това, което се прави“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в..

публикувано на 19.04.21 в 10:44