Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Софората от Труд е между 10-те финалисти в " Дърво с корен"

Софората от пловдивското село Труд е между 10-те дървета от цялата страна, които се състезават в конкурса „Дърво с корен“.  Финалистът ще представи България  в международния конкурс „Европейско дърво на годината“. 

 В допълнителната категория "Вековните дървета говорят 2016" за дървета  на над 100-годишна възраст е включена и  тополата от село  Барутин  община Доспат.

Хората, които правят номинациите, много се вълнуват,  разказва организаторът на конкурса Александра Георгиева. 

Защото дърветата са свързани с родните им места, някои са наричани свещени, за повечето от тях се разказват легенди.

Тополата н село Барутин е единствената н региона.  

От 15 до 14  октомври  ще протече гласуването, което всеки може да направи в интернет.  

Победителят ще бъде обявен на 29 откомври в представителството на Европейската комисия в София. 

10-те дървета от цялата страна, които се състезават в конкурса "Дърво с корен" : 

1.  Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково.

2.  Дъбът от кв. "Речица", гр. Сливен.

3.  Чинарите от ул. „Симеон Велики”, гр. Силистра.

4.  Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил.

5.  Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово.

6.  Горунът от с. Голеш, Софийска област.

7.  Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник.

8.  Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич.

9.  Софората от с. Труд, обл. Пловдив.

 10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.

Освен за 10-те финалиста в основната категория "Дърво с корен", на сайта на инициативата може да се гласува и за 3-мата претенденти в допълнителната категория"Вековните дървета говорят 2016"за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени отжуритона конкурса тук са: дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област; тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян; секвоите в Борисовата градина, гр. София.

Още от категорията
Акад. Богдан Петрунов

Ваксината срещу Ковид ще се поставя на здрави хора

Локдаун е думата на годината. А Ковид - 19 превзе живота ни. Не само като загуби и страх, но и непрекъснато в общуването. И все повече. Панацея ли е  ваксината за коронавируса ? Коментар на академик Богдан Петрунов , имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Академик Петурнов смята, че  са необходими години за..

публикувано на 04.12.20 в 10:55

Д-р Бакърова от Смилян работи всеотдайно в ковид-кризата

Д-р Снежана Бакърова е джипи в родопското село Смилян с 1800 души население. Практиката и е повече от 30-годишна и обхваща освен Смилян  и други селища и махали в региона, Арда, Могилица, а някои места  са толкова отдалечени и трудно достъпни, че се е налагало да се качи на кон, за да стигне до болни хора.  В интервю за Радио Пловдив д-р Бакърова..

публикувано на 04.12.20 в 10:42
Четиригодишният Виктор от Пловдив

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му. По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа..

обновено на 04.12.20 в 09:17

Свободата съдържа ограничаване, а това е цивилизацията

Докато има разказ, докато хората разказват, човешкото съществува. Щом спрат разказването, щом говоренето ни се превърне не в разказ, а в спорене, във вдигане на лозунги, тогава човешкото започва да губи сила. Тези думи на философа литературовед Цветан Тодоров припомни преподавателят от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“..

публикувано на 03.12.20 в 17:17

"Българската Коледа" помага на Алекс от Пловдив да проходи

Рехабилитацията на Александър е по 30 лева на ден, от "Българската Коледа" вече две години му помагат, защото е с Детска церебрална парализа. Майка му разказва, че има една мечта, и тя е - и у нас, в България, в Пловдив да има детска градина, където да се грижат за деца с неговите проблеми. Той е на 4 години. Има сестра близначка, с Анастасия..

публикувано на 03.12.20 в 13:03