Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софората от Труд е между 10-те финалисти в " Дърво с корен"

Софората от пловдивското село Труд е между 10-те дървета от цялата страна, които се състезават в конкурса „Дърво с корен“.  Финалистът ще представи България  в международния конкурс „Европейско дърво на годината“. 

 В допълнителната категория "Вековните дървета говорят 2016" за дървета  на над 100-годишна възраст е включена и  тополата от село  Барутин  община Доспат.

Хората, които правят номинациите, много се вълнуват,  разказва организаторът на конкурса Александра Георгиева. 

Защото дърветата са свързани с родните им места, някои са наричани свещени, за повечето от тях се разказват легенди.

Тополата н село Барутин е единствената н региона.  

От 15 до 14  октомври  ще протече гласуването, което всеки може да направи в интернет.  

Победителят ще бъде обявен на 29 откомври в представителството на Европейската комисия в София. 

10-те дървета от цялата страна, които се състезават в конкурса "Дърво с корен" : 

1.  Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково.

2.  Дъбът от кв. "Речица", гр. Сливен.

3.  Чинарите от ул. „Симеон Велики”, гр. Силистра.

4.  Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил.

5.  Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово.

6.  Горунът от с. Голеш, Софийска област.

7.  Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник.

8.  Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич.

9.  Софората от с. Труд, обл. Пловдив.

 10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.

Освен за 10-те финалиста в основната категория "Дърво с корен", на сайта на инициативата може да се гласува и за 3-мата претенденти в допълнителната категория"Вековните дървета говорят 2016"за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени отжуритона конкурса тук са: дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област; тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян; секвоите в Борисовата градина, гр. София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10