Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софората от Труд е между 10-те финалисти в " Дърво с корен"

Софората от пловдивското село Труд е между 10-те дървета от цялата страна, които се състезават в конкурса „Дърво с корен“.  Финалистът ще представи България  в международния конкурс „Европейско дърво на годината“. 

 В допълнителната категория "Вековните дървета говорят 2016" за дървета  на над 100-годишна възраст е включена и  тополата от село  Барутин  община Доспат.

Хората, които правят номинациите, много се вълнуват,  разказва организаторът на конкурса Александра Георгиева. 

Защото дърветата са свързани с родните им места, някои са наричани свещени, за повечето от тях се разказват легенди.

Тополата н село Барутин е единствената н региона.  

От 15 до 14  октомври  ще протече гласуването, което всеки може да направи в интернет.  

Победителят ще бъде обявен на 29 откомври в представителството на Европейската комисия в София. 

10-те дървета от цялата страна, които се състезават в конкурса "Дърво с корен" : 

1.  Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково.

2.  Дъбът от кв. "Речица", гр. Сливен.

3.  Чинарите от ул. „Симеон Велики”, гр. Силистра.

4.  Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил.

5.  Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово.

6.  Горунът от с. Голеш, Софийска област.

7.  Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник.

8.  Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич.

9.  Софората от с. Труд, обл. Пловдив.

 10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.

Освен за 10-те финалиста в основната категория "Дърво с корен", на сайта на инициативата може да се гласува и за 3-мата претенденти в допълнителната категория"Вековните дървета говорят 2016"за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени отжуритона конкурса тук са: дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област; тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян; секвоите в Борисовата градина, гр. София.

Още от категорията

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27

Ипотечните кредити не надуват пазара на имотите

"Не виждам все още балон на пазара на движими имоти, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Кредитите растат четвърта поредна година, но намаляват с 2% от миналата година. Пазарът продължава няколко години да е в засилено търсене и по- малко предлагане и това е причината за повишаването на цените на имотите и оттук идва тегленето на..

публикувано на 01.03.24 в 16:09
Георги Ангелов

Ипотечните кредити гонят рекордно високи нива

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в програма "Ден след ден" продължаващия ръст на ипотечни кредити у нас и евентуалните последици от това. "Основният проблем е, че растежът на ипотечните кредити вече е на рекордни високи нива, които не сме виждали от 15 години насам.  В същото време си спомняме какво стана преди 15 години, когато имахме..

публикувано на 01.03.24 в 15:33

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

„ Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации “ – заяви в интервю за Радио..

публикувано на 01.03.24 в 15:20

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома.  Още сутринта на 1 март всеки от нас..

публикувано на 01.03.24 в 11:19