Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив стартира Европейската седмица на мобилността

| обновено на 16.09.16 в 16:49

Тази година кампанията „Европейска седмица на мобилността” на Европейската комисия  идва в Община Пловдив с богата програма от събития от 16 до 22 септември. Голяма част от тях са широко достъпни, безплатни и следват темата „Умното и устойчиво придвижване - инвестиция за Европа” с акцент върху тясната връзка между транспорт и икономика. 

С детски празник, много веселие и спортни състезания седмицата стартира във всички райони в града. Чрез мотото „Смарт мобилност. Силна икономика“ тазгодишната тема носи посланието, че разумното планиране и употреба на транспорта ще спести пари на градовете и техните жители, като в същото време подкрепя местния икономически растеж.  Не само обществените институции ще усетят ползите от промяната. Частните компании, чиито служители пътуват всеки ден до работното място чрез някой от активните начини на транспорт, ще ползват по-малко болнични и ще бъдат по-продуктивни. Скорошно проучване сочи, че пазаруването в местни магазини се увеличава, когато за купувачите е осигурен по-лесен и сигурен достъп до магазина пеша или с колело.

Освен всичко изброено, устойчивата мобилност има голямо влияние върху личните финанси – спестяват се пари, които иначе се харчат за зареждане на автомобилите с гориво. 

Така звучат целите на кампанията, която всяка година ни призовава да ползваме поне за кратко алтернативен транспорт до работното  си място и най-вече е насочена към младите и децата. За това от днес до 22 септември общината организира различни прояви - състезание с колелата ,ролери, спортни турнири и веселие за малчуганите. 

В празника участие взеха малчуганите от детските градини “Каменица”, Люляк”, “Малкият принц” и ученици от началните класове на училищата “Св. Патриарх Евтимий” и “Паисий Хилендарски”. 

Репортаж от днешния празник може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57