Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентският мач въобще не е предрешен

Кандидат-президентите вляво не са трима, а двама. Татяна Дончева не трябва да се ситуира вляво, защото коалицията й е центристка и защото самата тя казва, че няма ляво и дясно, смята социологът Александър Маринов.

Неговата теза е, че разделите вляво вече са приключили и на изборите предстои само преброяването. Той е изненадан от решението на АБВ да издигне за кандидат – президент Ивайло Калфин.  Това е хазартен ход на Първанов като целта е АБВ да покаже мускули и да заяви претенциите за равнопоставеност с БСП, каза Маринов и добави, че след изборите консолидацията вляво е неизбежна поради необходимостта да се сформира алтернатива на сегашното управление.

Той коментира още, че двойката на националистите Каракачанов – Нотев може да стигне до балотаж само, ако Румен Радев или БСП объркат кампанията. Вътре  в партиотичните и националистическите формации има и напрежение по темата за Русия, което може да създаде проблем на Каракачанов и Нотев като на този етап те не я закачат, обясни позицията си Александър Маринов. 

Демонизирането на евразийската визия е късогледо, има членки на ЕС и НАТО, които  не проявяват такова късогледство като нас, коментира той и добави, че в надпреварата, освен кандидатите на РБ, другите ще се опитат да бъдат по- балансирани в оценките си към Москва.

Според него ГЕРБ не бавят умишлено кандидата си, а  нямат решение. И до ден днешен Борисов не е решил какво точно смята да прави. Освен това всички фигури в ГЕРБ проявяват нежелание да влязат в това състезание. Мачът въобще не е ясен и дори ГЕРБ си дават сметка за това, подчерта анализаторът. 

Неговата прогноза е, че на балотажа все пак ще стигнат кандидатите на ГЕРБ и на БСП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51