Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария е Световен шампион по спортен риболов в Пловдив

Националите на Унгария спечелиха 63-тото Световно първенство по спортен риболов за нации в Пловдив. Маджарите се пребориха в конкуренцията на още 33 държави на Гребния канал в двудневна надпревара под тепетата.

Българите ловиха чудесно и завършиха 8-ми като изпълниха задачата да попаднат в топ 10. 

И във втория състезателен  ден решаващ се оказа уловът на шаран, за който, както и първия ден унгарците се оказаха най-подготвени. Те финишираха с над 53 кг. улов и 34 наказателни точки. Втори останаха Чехия с 51 кг. и 42 наказателни точки, а трети Англия с 60 кг. и 46 наказателни точки.  

В индивидуалното класиране новият световен шампион е Йерней Амброзич от Словения, който победи с две секторни победи с 13.4 кг улов. На подиума след него се качиха чехът Йозеф Конопасек с почти същия улов, но с 3 наказателни точки, а трети е словакът Растислав Дудр с 3 наказателни и 10.8 кг риба. 

За българското 8-мо място решително се оказа  представянето на Заприн Манолов, който в неделя спечели секторна победа и заедно със заелият второ място в сектора Огнян Райдовски издърпаха отбора напред.

Нашите в първия ден вървяха 11- ти, но след корекция в тактиката на захранване, в неделята започнаха да ловят и шарани. Това се оказа решаващо за успеха.

Първенството бе закрито от президента на Международната федерация по спортен риболов Клаудио Матеоли, който с председателя на българската Георги Михайлов връчиха златните медали. Г-н Матеоли поздрави българската федерация и община Пловдив за отличната организация. Той отличи и над 180-те доброволци, които бяха по секторите през двата състезателни дни.

Това е най-големият форум, на който България е била домакин за последните над 30 години и добрите оценки на работата ни дават увереност да вървим напред, посочи председателят на БФРС Георги Михайлов. Успешната организация на първенството ни позволява да кандидатстваме за домакинството на Световното за жени отново на Гребния канал в Пловдив, допълни той. За представянето на българския отбор Михайлов отбеляза, че това е най-високото класиране от всички участия до сега и показва прекрасната работа и спойка на целия екип.

На церемонията присъства зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, който също участва в награждаването на победителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Красимир Дунев

Красимир Дунев - вицешампион от Атланта 1996

Красимир Дунев е роден на 11.09.1972 г. в град Пловдив.  Олимпийски вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.одина. Красимир Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е двадесет и първи. Дебютира на Олимпийските игри в..

публикувано на 10.07.24 в 13:59
Пламена Миткова

Пламена Миткова на 5 см от медал в Унгария

Пловдивчанката Пламена Миткова остана на 5 сантиметра от медал в дисциплината скок дължина на лекоатлетическия мемориал "Ищван Дюлай" в Секешфехервар (Унгария). Миткова постигна 6.71 метра в най-добри си опит, с което заслужи петото място в крайното класиране. Победителка стана колумбийката Наталия Линарес с 6.87 метра, пред Акелия Смит от Ямайка с 6.83..

публикувано на 10.07.24 в 09:24
Душан Керкез

"Ботев" и "Марибор" с пресконференции ден преди мача

"Ботев" (Пловдив) и "Марибор" ще проведат своите официални пресконференции преди сблъсъка помежду им от първи квалификационен кръг на Лига Европа. И двете медийни събития ще се състоят на 10 юли, сряда, на стадион „Христо Ботев“ в залата за пресконференции под трибуна "Изток".  Пръв пред журналисти и фотографи в 18:30 часа ще застане треньорът на..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк

"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече  подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..

публикувано на 08.07.24 в 16:06

"Ботев" продаде Уме Емануел на ФК "Цюрих"

"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер.  Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..

публикувано на 08.07.24 в 15:17