Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широкомащабно учение със сили и средства на БЧК „Крайморие 2016”

БНР Новини
Снимка: Ладислав Цветков

И тази година в Бургас се провежда традиционното учение на Доброволните екипи на БЧК за действие при бедствия, аварии и катастрофи. В рамките на 5 дни повече от 130 доброволци и служители на БЧК показват своя опит и умения за реакция при различни кризисни ситуации с множество пострадали.





От особено значение е и взаимодействието с партньорите от ПБЗН  и други структури на МВР, Изпълнителна агенция морска администрация – Бургас, Военноморска база „Атия”, Центъра за спешна медицинска помощ и Българския клон на Международната фондация „Четири лапи”,  която спасява животни при бедствия в различни точки на света. В рамките на учението вземат участие и споделят своя опит и екипи от Румънския и Френския Червен кръст и от Червения Давидов щит на Израел.


Акцентът днес е поставен на практическата част, която  показва както готовността, така и взаимодействието между екипите при извършване на спасителни действия в различни симулирани бедствени ситуации. Какви са те? Поредица от аварии в газопреносната мрежа, предизвикват взрив, има разрушения в кв. „Меден рудник”. Постъпила е информация за голям брой пострадали и затрупани под развалините. Обстановката допълнително се усложнява от разразилите се големи горски пожари в областта, както и от бедстващи по море, след пожар, възникнал на кораб, близо до брега, а също и паднал във водата хеликоптер, участвал в гасенето на горските пожари. От Кризисния щаб на областта е отправено искане за съдействие от БЧК за оказване на помощ на пострадалите хора. Заедно с партньори от ПБЗН Доброволните екипи за работа при бедствия започват издирване на пострадалите, използват се и алпийски методи за изнасяне на пострадали от разрушенията.


По щастливо стечение на обстоятелствата, в района на падналия хеликоптер екипи на Червения кръст провеждат обучение по водно спасяване. Те започват акция по спасяване на пилотите  в очакване на разрешение за включване в съвместна спасителна операция с екипи на МВР, пожарната, Морска администрация, ВМС. И в двата пострадали района,  БЧК извършва издирване на пострадали с оперативни кучета на  ПСС, оказване на първа до лекарска помощ, на психо-социална подкрепа, събиране на разделени семейства.


Навсякъде  по света стават бедствия, земетресения, пожари и наводнения, миграция на големи групи хора, и никой не е застрахован. Затова уменията за работа в кризисни ситуации в помощ на уязвимите, взаимодействието между самите екипи и партньори  са приоритет на БЧК в благородната му задача да бъде в помощ на хората и държавата. 

Повече подробности чуйте в звуковия файл от доктор София Стоименова, главен секретар на БЧК.

Снимки: Ладислав Цветков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!