Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат закриването на Централата за преработка на биомаса в Труд

| обновено на 20.09.16 в 07:36

На извънредна сесия на Общинският съвет на Община „Марица“ ще се обсъжда искането на жителите на село Труд за закриването на Централата за преработка на биомаса.

Според протестиращите Централата замърсява въздуха, изпуска неприятни миризми и вреди на здравето на хората.

На сесията са поканени директорът на РИОСВ и представители на фирмата „Билд Инвест Сит“ ЕООД, която стопанисва обекта.

От Инициативния комитет на село Труд са категорични, че инсталацията ежечасно изпуска миризми, които са тежки за понасяне, а при всяка проверка тя преустановява работа.

РИОСВ – Пловдив извърши поредна извънредна проверка на инсталацията за биогаз в пловдивското село Труд. На място експертите са установили, че обектът работи със 100% натоварване. На дружеството са издадени предписания в срок до 30 септември да се покрият перколатната вана и резервоарите, както и да се поставят капаци на шахтите. По време на проверката е извършен обход на работната площадка, при която е усетена непостоянна миризма, характерна за влаганите суровини.

На дружеството ще бъде съставен акт за административно нарушение за неводене на отчетност по Закона за управление на отпадъците. След изтичане на срока на дадените предписания, на територията на с. Труд ще бъде разположена мобилна автоматична станция на ИАОС на МОСВ за измерване на качеството на атмосферния въздух.

Защо трябваше да се стига до тук и да правим извънредни сесии, да се извършват толкова много проверки от всички институции. Това можеше да се направи много по-рано. Още миналата година, когато възникна този проблем. Тогава също направихме жалба и подписка, но не беше направено нищо. Имахме само едни голи обещания, заяви пред Радио Пловдив Красимир Минков, кмет на село Труд.

Той уточни, че на днешната сесия може да бъде постигнат компромис, ако наистина има резултат от действията на институциите.

В противен случай жителите на Труд ще обявят протестни действия и гражданско неподчинение. Ще блокираме Карловско шосе, категоричен беше Минков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11