Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиерата на "Анна Каренина" закрива Сцена на кръстопът

| обновено на 23.09.16 в 10:18

ХХ-ят Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се закрива тази вечер с премиера - спектакълът „Анна Каренина“ по романа на Л.Н.Толстой.

По 900-те страници на романа са снимани много филмови версии, но се поставя за първи път на българска сцена от режисьора Николай Поляков. 

Негова е и драматизацията. В главните роли са актьорите Мила Банчева, която играе Анна, Йриней Константинов - Граф Алексей Каренин и Антон Григоров като Алексей Вронский.

Снимка

С Николай Поляков разговаряме за романа и поставянето му на театрална сцена, за  драмата на личността, обществените провокации,политическия констект на художественото време и днес, за свободата на избора, за актьорите и за желаната публика.


Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 11 - 17 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 11. 07. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Елфриде Йелинек. Сянка (Евридика говори). 96 стр., ок. 2А, Блек Фламинго, 2020. Джордж Оруел. Още въздух. 2-ро изд. 223 стр., ок. 3А, Фама – 1, 2020. Теодора Димова. Майките. пор. изд., 188 стр., 3А,..

публикувано на 13.07.20 в 15:52

17-и Международен фестивал „Златен ключ” започва в Пловдив

Алианс Франсез отбелязва Деня на Бастилията в Пловдив с тридневна програма на 17-ия Международен фестивал „Златен ключ” . На 13 юли  стартира 17-ото издание на фестивала за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2020. Поради противоепидемичната обстановка и участието на гости от Франция концертите тази година ще бъдат на Южната тераса..

обновено на 13.07.20 в 09:23
Проф. Георги Каприев и Митко Новков

В "Срещите" разговор за властта и свободата

Тази събота в „Срещите” разговор по книгата на Митко Новков „Изядената ябълка”.  С писателя Митко Новков и проф. Георги Каприев ще говорим за властта, която опиянява, за свободата и бягството от нея.  И още - за въображението и фантазията, за изгубеното ни умение да сме  Хомо луденс. Бъдете с Радио Пловдив..

обновено на 11.07.20 в 11:15

Opera Open се открива тази вечер на Античния театър

Фестивалът Opera Open се открива тази вечер на Античния театър с  мултимедийния спектакъл "Вратите на съня". В него са включени  произведения на Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф и Арнаудов. Гала откриването ще бъде в два поредни дни  - днес и утре.  В  спектакъла гостува  прочутият тенор Камен Чанев,..

публикувано на 10.07.20 в 10:43

Започват "Филмови нощи във Филипополис"

Лятно кино „Орфей“ е домакин на традиционния фестивал  „Филмови нощи във Филипополис“до 24 юли.  Форумът стартира в 21 ч. с премира на комедията „Хотел Белград“.  Акценти във фестивалната програма са няколко специално подготвени от екипа  събития, след които „Физика на тъгата“ с анимациите на Тео Ушев,  както и предпремиерата  на..

публикувано на 10.07.20 в 10:15