Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В днешната ситуация е добре да сме с отворени очи

Ще заработи ли и по какъв начин механизмът  за интеграцията на чужденците, получили статут в България и кои от българските общини ще стартират проекти за трайна интеграция на бежанци у нас? Въпросът ще зададем на Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините дни след като въпросът за превръщането на страната ни в буферна зона за мигранти срещу „гъвкава солидарност“ от Европа придоби нова актуалност. 

Все още сме далече от конкретиката, тъй като говорим за нови и неизпълнявани досега ангажименти, възникващи на един много по-следващ етап, когато са се откроили хора със статут на бежанец, желаещи да останат в нашата страна. В момента, както е известно, такава голяма група от хора няма, но естествено е в рамките на предварителната подготовка на страната тази наредба да възложи отговорности на общините в страната, главно свързани с битовото устройване на мигрантите, желаещи да останат в нашата страна и които са придобили такъв статут. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. .

По думите й, на един следващ етап общините чрез своите администрации, ако имат определена нагласа в местната общност, ще могат  да приемат определен брой такива хора на своята територия. При създадените настроения и ширещи се страхове обаче това няма да е лесен процес, но така или иначе, като страна - част от европейското семейство с определени ангажименти, трябва да сме наясно с този следващ етап да осигуряват жилища под наем, да улесняват и насочват новите заселващи се жители с намирането на личен лекар, с установяване на контакти със структурите на  агенциите по заетост и т.н.

Не мога да кажа, дали  отделените средства за това ще бъдат достатъчни да поемат всички тези възложени ангажименти на общините. Предстои това да бъде отиграно, за да се разбере, коментира Чавдарова.

Според Чавдарова интересът е двустранен, но става въпрос за съответната „отвореност“ и нагласа на местното население и община да заработи по този начин. Ние сме в контакт с общини от други държави и виждаме, че подводните камъни са много повече от това, което теоретично можем да си представим.  Диалогът с държавата и съответните й структури тече в момента, но в него  все още има много условности. Голямото ни безпокойство е в това, как тези хора ще бъда възприемани, за да не се поражда напрежение в местните териториални единици и то да не ескалира до поредица протестни явления.

По-добре да сме с отворени очи в тази ситуация, а не да се затваряме в хипотетични позиции, че това няма да ни се случи. Всички сме част от голяма обществена среда и трябва да се съобразяваме с нея, подчерта още Гинка Чавдарова. 

Още от категорията

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни  д-р Антония Първанова , специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален..

публикувано на 02.12.20 в 17:22
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и директорът на болницата д-р Цветан Дафов

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

В Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания "Света Петка Българска" се постъпва с направление от личния лекар или от пулмолог. Лечебното заведение е на подчинение на Минитерството на здравеопазването, а през ноември бе посетено от вицепремиера и минитър на туризма Марияна Николова.  Ние..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно

Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.   Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план? Тази криза не се управлява и това..

публикувано на 02.12.20 в 16:07

ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите

"ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях", смята политологът Иво Инджов.  Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално..

публикувано на 02.12.20 в 15:12

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си. „ Дъщеря ми е на 2 годинки в момента,..

публикувано на 02.12.20 в 14:39