Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В днешната ситуация е добре да сме с отворени очи

Ще заработи ли и по какъв начин механизмът  за интеграцията на чужденците, получили статут в България и кои от българските общини ще стартират проекти за трайна интеграция на бежанци у нас? Въпросът ще зададем на Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините дни след като въпросът за превръщането на страната ни в буферна зона за мигранти срещу „гъвкава солидарност“ от Европа придоби нова актуалност. 

Все още сме далече от конкретиката, тъй като говорим за нови и неизпълнявани досега ангажименти, възникващи на един много по-следващ етап, когато са се откроили хора със статут на бежанец, желаещи да останат в нашата страна. В момента, както е известно, такава голяма група от хора няма, но естествено е в рамките на предварителната подготовка на страната тази наредба да възложи отговорности на общините в страната, главно свързани с битовото устройване на мигрантите, желаещи да останат в нашата страна и които са придобили такъв статут. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. .

По думите й, на един следващ етап общините чрез своите администрации, ако имат определена нагласа в местната общност, ще могат  да приемат определен брой такива хора на своята територия. При създадените настроения и ширещи се страхове обаче това няма да е лесен процес, но така или иначе, като страна - част от европейското семейство с определени ангажименти, трябва да сме наясно с този следващ етап да осигуряват жилища под наем, да улесняват и насочват новите заселващи се жители с намирането на личен лекар, с установяване на контакти със структурите на  агенциите по заетост и т.н.

Не мога да кажа, дали  отделените средства за това ще бъдат достатъчни да поемат всички тези възложени ангажименти на общините. Предстои това да бъде отиграно, за да се разбере, коментира Чавдарова.

Според Чавдарова интересът е двустранен, но става въпрос за съответната „отвореност“ и нагласа на местното население и община да заработи по този начин. Ние сме в контакт с общини от други държави и виждаме, че подводните камъни са много повече от това, което теоретично можем да си представим.  Диалогът с държавата и съответните й структури тече в момента, но в него  все още има много условности. Голямото ни безпокойство е в това, как тези хора ще бъда възприемани, за да не се поражда напрежение в местните териториални единици и то да не ескалира до поредица протестни явления.

По-добре да сме с отворени очи в тази ситуация, а не да се затваряме в хипотетични позиции, че това няма да ни се случи. Всички сме част от голяма обществена среда и трябва да се съобразяваме с нея, подчерта още Гинка Чавдарова. 

Още от категорията

Коронавирусът не може да мутира безкрайно

"Обнадеждаващо е, че коронавирусът не може да мутира безкрайно. Част от мутациите, които би получил след селективен натиск с различни ваксини или развиване на антитела  би довел до мутации, които ще променят начина на свързване на рецептора с клетките." Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ. "Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да..

публикувано на 19.04.21 в 16:04

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Основно училище „ Райна Княгиня ” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей. STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии,..

обновено на 19.04.21 в 14:44

Трябва да има структура за координиране на пандемията

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед.  Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения  е необходимо да има централен..

обновено на 19.04.21 в 12:26

Мерките имат ограничен ефект, когато не се спазват

„Тези противоепидемични мерки, които непрекъснато се затягат и разпускат в България, имат много ограничен ефект, когато не се спазват. Една от причината е, че хората не виждат смисъл в това, което се прави“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в..

публикувано на 19.04.21 в 10:44